U novosadskom Kliničkom centru 153 na lečenju od kovida

Povećan i broj pacijenata na respiratoru

774
Foto: Ilustracija/021.rs

U Kliničkom centru Vojvodine danas se leče 153 pacijenta obolela od kovida-19, od kojih je sedam na respiratoru.


Kako su za 021.rs potvrdili u ovoj ustanovi, u protekla 24 sata, primljena su još 22 pacijenta pozitivna na kovid-19. U nedelju ujutru bilo je 139 pacijenata, a tokom dana je osam osoba pušteno kući.

Kako nezvanično saznaje 021.rs, u KCV nije bilo smrtnih slučajeva, ali je povećan broj pacijenata na respiratoru i to za troje, pa je sada sedam obolelih na mehaničkoj ventilaciji.

Sa 153 osobe na Infektivnoj klinici i Klinici za ortopediju, novosadska bolnica dostigla je najveći broj pacijenata koji je imala u vreme vanrednog stanja, ali je tada radila i privremena bolnica na Novosadskom sajmu. Prema informacijama 021.rs, planiran je prijem obolelih na još nekoliko klinika u KCV-u i pripreme za to su već uveliko u toku.

 

Koliko je u proteklih 24 sata novozaraženih Novosađana nema podataka, kao ni za protekla četiri dana, jer se Institut za javno zdravlje i Gradski štab za vanredne situacije nisu oglašavali.

Podsetimo da je u petak bilo saopšteno da među građanima u Novom Sadu ima 301 oboleli, dok je Institut tada naveo da je za prva četiri dana prošle nedelje ustanovljeno prisustvo virusa kod 150 građana vojvođanske prestonice. Iz izjava nadležnih prošle nedelje, poznato je i da se u Novom Sadu dnevno registruje i do 40 novoobolelih, što je polovina vojvođanskog proseka.

Dodajmo i da podaci o samoizolaciji, gde se nalaze oboleli sa blagim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, pokazuju da je u nedelju došlo do izvesne stagnacije. Tako je za protekla 24 sata u Novom Sadu njihov broj smanjen za petoro i sada ih ima 411. Prethodnih nedelju dana broj osoba u izolaciji rastao je za oko 50 po danu, a sadašnje stagniranje može da znači i da je delu onih koji su bili u izolaciji istekao period karantina od 14 dana. Ukupno u Srbiji nastavlja se rast broja osoba koje su u izolaciji – u nedelju ih je bilo 5.031, što je za oko 150 više nego dan ranije.

Podsetimo da Novosađani koji imaju simptome kovida-19 mogu da se jave na pregled u dve kovid ambulante na Novom naselju, u ambulantu u Jug Bogdana na Podbari, kao i u Veterniku od 7 do 20 časova, dok ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) radi bez prestanka 24 časa. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

U Novom Sadu je od petka na snazi odluka o obaveznom nošenju maske u zatvorenim prostorima, kao i na većini otvorenih javnih površina, a primenjuju se i druge mere u borbi protiv kovida-19.


Pogledaj: Arena u Beogradu danas postaje kovid bolnica za 500 pacijenata

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here