Protest u Beogradu: Demonstranti rasterani, letele kamenice i suzavac, zapaljeni policijski automobili

482
Foto: Tanjug (Andrija Vukelić)

Policija je nešto pre 2 sata ujutru rasterala demonstrante, najpre ispred Skupštine Srbije, a potom i grupe koje su bile na Trgu Nikole Pašića u Pionirskom parku i u Bulevaru Kralja Aleksandra

Vrata Doma narodne skupštine i dalje obezbeđuje veliki broj pripadnika policije.

Hitna pomoć: Ima povređenih, ne znamo tačan broj

U Hitnoj pomoći za Tanjug je potvrđeno da ima povređenih u neredima ispred Skupštine, ali nisu mogli da preciziraju o kolikom broju ljudi se radi.

„Ima povređenih i demonstranata i policijaca. Ekipe Hitne pomoći su na terenu“, rečeno je Tanjugu.

U Bulevaru kralja Aleksandra ispred crkve svetog Marka demonstranti su zapalili tri policijska automobila. Demonstranti su se neprestano sukobljavali sa policijom, a ispred Skupštine Srbije suzavac koji policija baca na najupornije grupe – vraćaju na policiju. Ispred Skupštine su se pojavili i policajci na konjima.

Potistnuti učesnici protesta, koji se nalaze u Bulevaru kralja Aleksandra, ispred Crkve Svetog Marka, blokirali su više vatrogasnih kola.

Demonstranti su bilipodeljeni u više grupa, od kojih je najbrojnija bila na Trgu Nikole Pašića. Ispred skupštine Srbije policija u civilu izdvojila je jednu osobu i lišila je slobode.

Policijske patrole pred skupštinom

Ispred Skupštine Srbije, nešto pre 1.30 posle ponoći, stiglo je više policijskih patrola sa policijskim kombijima, maricama. Pred parlament došlo je najmanje 10 policijskih automobila.

Demonstranti ispred skupštine Srbije su se vratili pred skupštinu čim se razišao suzavac, a oko ponoći gađaju kamenjem, flašama, policajce koji su sišli na ulicu ispred skupštine, nakon što su se demonstranti bili privremeno povukli.

Demonstranti su lomili saobraćajne znakove ispred skupštine, nakon što je policija krenula da ih razbije, koristeći suzavac.

Policiji je stiglo pojačanje Žandarmerije do Skupštine, i ispred Predsedništva.

Jedan deo demonstranata stalno pokušava da se vrati ispred skupštine, a jedan mali deo sišao je do zgrade RTS, gde su zapalili kontejner i takođe bacali kamenice.

Haos i nered ispred parlamenta počeo je oko 20 sati kao protest protiv novih najavljenih mera za suzbijanje širenja korone u Beogradu, a nastavljen je dolaskom velikog broja ljudi, najrazličitijih grupa, a sa uzvikivanja parola „Kosovo je Srbija“, „Vučiću …..“…veoma brzo prešlo se na paljenje baklji, gađanje limenkama policije ispred skupštine i upada u skupštinu jedne grupe demonstranata.

 

Haos pred skupštinom bilo je teško sagledati i pratiti.

Među razularenom masom pojavili su se tokom večeri i neki od opozicionih političara, Zoran Lutovac i Vuk Jeremić, koga su novinari uočili, jer se približio stepeništu ispred ulaza u parlament.

Nastala je gužva oko njega, u kojoj su samo najbliži mogli da vide šta se dešava, ali se Jeremić izdvojio iz te gurke i gužve i napustio plato.

U međuvremenu je bilo još pokušaja upada u skupštinu, guranja policajaca i bacanja raznih predmeta, uključujući limenke i baklje, na kordon.

Bilo je i kamenica, a neke žardinjere ispred skupštine su razbijene.

Policija je na novi pokušaj upada u skupštinu, to jest probijanja kordona, odgovorila suzavcem i tako uspela da spreči probijanje kordona.

Protest je počeo nešto posle 20 sati, kada je blokirana za saobraćaj raskrsnica kod zgrade parlamenta, na početku Bulevara kralja Aleksandra, gde su zviždali, udarali u šerpe, vikali „Kosovo je deo Srbije“, „Ua“ i „Mi to nećemo“ aludirajući na mere.

Demonstrantima, bez distance i bez maski, u par navrata su se preko megafona obratila dva učesnika protesta, jedan koji je pozvao prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže, a drugi je rekao da neće mere i da neće da vakciniše svoje dete.

Među okupljenima su i članovi Inicijative „Ne davimo Beograd“, članovi organizacije „1 od 5 miliona“ samostalni poslanik Srđan Nogo.

Pesnica u stomak snimatelju Tanjuga ispred Skupštine

Ispred Skupštine Srbije nastavljeni su neredi i nasilje, a jedan mlađi muškarac iz rulje demonstranata prišao je grupi snimatelja iz više redakcija, pitao zašto snimaju i udario snimatelja Tanjuga pesnicom u stomak.

On je pre toga uhvatio snimatelja agencije za ruku u pokušaju da ga onemogući da snima, a potom ga je udario u stomak.

Policija ni suzavcem nije uspela da odbije rulju, koja je gađa limenkama, a neki su se bacili i kamenjem na bočni deo zgrade parlamenta.

Izveštači Tanjuga javljaju da se masi i dalje pridružuju novi demonstranti, neki dolaze kolima.

Napadnut još jedan snimatelj Tanjuga

Tokom intervencije policije ispred Skupštine Srbije, kada su okupljeni, bežeći pred suzavcem počeli da se povlače, nepoznate osobe napale su i drugog snimatelja Novinske agencije Tanjug.

Dotrčali su do njega, oborili mu kameru dok je snimao i vičući tražili da je spusti i da im da snimak, ali je on odbio, a napadači su se udaljili.

Video Al jazeera

Reporteri televizije N1 javili su u međuvremenu da su demonstranti agresivni prema novinarima, ali nije poznato da li je još neki novinar i fizički napadnut kao što se dogodilo snimateljima Tanjuga.

Lončar: Omogućiti Hitnoj da radi svoj posao

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagovao je večeras na informaciju da je ekipa Hitne pomoći zaustavljena u obavljanju svog posla, tokom protesta ispred Skupštine Srbije, i zatražio hitnu reakciju nadležnih državnih organa kako bi se svim zdravstvenim radnicima omogućilo da nesmetano obavljaju svoj posao.

„Zahtevam momentalnu reakciju svih nadležnih državnih organa da sankcionišu sve one koji neovlašćeno krše osnovna ljudska prava i samo iz njima znanih razloga ne dozvoljavaju kolima Hitne pomoći da prevezu pacijente ulicama Beograda“, naveo je Lončar u pisanoj izjavi za javnost.

Kako kaže, ne zna o kakvom se skupu radi, ni da li je prijavljen, ali ističe da je „čak i u ratnim uslovima bilo omogućeno vozilima Hitne pomoći da nesmetano prolaze“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here