AKTUELNO: U poslednja 24 sata potvrđeno još 383, preminulo 13 osoba

422

BEOGRAD: U Srbiji je do sada koronavirus registrovan kod 19.334 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 429 ljudi. Testirano je 515.395 osoba. Zbog porasta broja zaraženih Krizni štab doneo je nove mere – maske će biti obavezne i na otvorenom, tamo gde je nemoguće održati rastojanje od metar i po. Druga mera je zabrana okupljanja više od deset ljudi na teritoriji cele Srbije. Mere počinju sa primenom u petak.

Prema poslednjem preseku, koronavirus je registrovan kod još 351 osobe. Od posledica zaraze preminulo još 11 ljudi. Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata.

15.14 – Zlatiborski okrug: Preminula jedna osoba, 13 novoobolelih

Na području Zlatiborskog okruga potvrđeno je 13 novih slučajeva pozitivnih na virus korona i to u Užicu pet, Novoj Varoši tri, Požegi tri, Prijepolju jedan, koliko i u Sjenici, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice.

14.57 – Pčinjski okrug: Od 128 obrađenih uzoraka pozitivna 44

Od 128 obrađenih uzoraka, na teritoriji Pčinjskog okruga, pozitivno je na virus korona 44, a najviše ih je u Vranju – 27, saopštio je Zavod za javno zdravlje Vranje.

14.27 – Gračanica: Koronavirusom inficirano još šest osoba

Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je šest novoobolelih od virusa korone, pa je ukupan broj zaraženih 30, od čega su pet osobe hospitalizovane, saopštio je danas Krizni štab.

Kako je navedeno u saopštenju koje je dostavljeno medijima, onima koji su bili u kontaktu sa zaraženima određena je mera samoizolacije, a u narednim danima biće praćeni u smislu simptoma infekcije.

14.17 – Đerlek: Plaćamo cenu opuštenosti, ali stanje u Novom Pazaru stabilnije

Situacija u Novom Pazaru po pitanju koronavirusa je stabilnija nego u prethodnih deset dana, statistički podaci su ohrabrujući, ali i građani i dalje moraju biti oprezni jer reč o opakoj bolesti koja odnosi živote, izjavio je danas koordinator Opšte regionalne bolnice u tom gradu Mirsad Đerlek.

Apelovao je na sve građane da se pridržavaju epidemioloških mera.

On je za Tanjug naveo da je sada manji broj pregleda u kovid ambulantama i hospitalizacija, a više izlečenih pacijenata.

13.56 – U Podunavskom okrugu šest novozaraženih, Braničevskom četiri

U Podunavskom okrugu zabeleženo je još šest novih slučajeva virusa korona, dok je u Braničevskom okrugu broj zaraženih Covid 19 veći za četiri, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović.

Kada je u pitanju Podunavski okrug, u Velikoj Plani i Smederevu zabeleženo je po tri nova slučaja, dok u Smederevskoj Palanci nema novozaraženih.

13.40 – Opština Ruma proglasila vanrednu situaciju

Štab za vanredne situacije Opštine Ruma doneo je jednoglasnu odluku da danas od 13 časova počinje vanredna situacija, rekao je nakon sednice, komandant Štaba Slađan Mančić.

U Rumi je od korona virusa zaključno sa današnjim danom obolelo 56-oro osoba, te je u skladu sa zaključkom vlade Srbije gde je preporuka da lokalne samouprave uvode vanrednu situaciju kada broj obolelih bude jedan na prema hiljadu u odnosu na broj stanovnika, na današnjoj sednici opštinskog štaba doneta odluka o uvođenju vanredne situacije, koja je stupila na snagu danas u 13 časova.

13.35 – Pirotski okrug: Sve više zaraženih, dnevno i do 80 pregleda

U Pirotskom okrugu svakodnevno se povećava broj zaraženih virusom korona, a od početka ove nedelje obavlja se između 70 i 80 pregleda dnevno, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pirot.

Navode da se od tog broja u 80 odsto slučajeva sumnja na koronu, dok je 10 odsto sa srednje teškom kliničkom slikom.

13.03 – Subotica: Porast broja obolelih, restrikcije prijema pacijenata u bolnicu i ograničenje radnog vremena

Zbog aktuelne nepovoljne epidemiološke situacije i angažovanosti, Opšta bolnica u Subotici od sutra će, pored pacijenata sa simptomima korona virusa, primati samo hitne slučajeve. Gradski štab za vanredne situacije ograničio vreme ugostiteljskih i trgovačkih objekata.

Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu Opšte bolnice u Subotici, koji čine infektivno odeljenje i “ Covid centar 1” nalazi ukupno 56 pacijenata, od čega su njih 34 pozitivna na korona virus, što je za troje više nego juče.

13.01 – Pojačane mere zaštite od korona virusa u Ćupriji

Štabovi za vanredne situacije u Ćupriji, Despotovcu i Rekovcu, zbog porasta broja pozitivnih osoba na korona virus, donele su odluku i naredbu o pojačanju mera zaštite stanovništva.

U Despotovcu su otkazane sve manifestacije, a za sve je zajedničko nošenje maski, fizička distanca u ustanovama, prodavnicama, verskim objektima, ograničen broj okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, skraćen rad ugostiteljskih objekata, obavezne maske u javnom prevozu, dezinfekcija, obavezno nošenje maski za kupce i prodavače na zelenim pijacama…

12.11 – Somborci poštuju mere za sprečavanje širenja epidemije

Od sutra stupaju na snagu obavezujuće preporuke republičkog Kriznog štaba, a ekipa RTV–a proveravala je u Somboru da li građani nose zaštitne maske na otvorenom i zatvorenom prostoru i da li poslodavci, naročito trgovinski objekti gde je najveća frekfencija građana, poštuju preventivne mere za sprečavanje širenja epidemije, po novom pravilniku koji je stupio na snagu 11.jula.

11.41 – KC NIŠ: Jedna trudnica na respiratoru, druga na kiseoniku

U Kliničkom centru Niš dve trudnice koje su bile zaražene koronavirusom nalaze se pod stalnim nadzorom lekara, jedna je na respiratoru, a druga na kiseoniku.

Dvadesesedmogodišnjakinja trudnica u sedmom mesecu trudnoće je na respiratoru na intenzivnoj nezi Ginekološko-akušerske klinike i lekari non-stop prate njeno i stanje bebe, kažu u Kliničkom centru, dok je 34-godišnja trudnica u šestom mesecu na kiseoničkoj potpori na Klinici za pulmologiju i njeno stanje se blago poboljšalo.

11.28 – Mirović: Situacija u Pokrajini nepovoljna, potrebne dodatne mere u Novom Sadu

Epidemiološka situacija na teritoriji Pokrajine je i dalje nepovoljna i imamo dnevni porast zaraženih, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na konferenciji u Novom Sadu.

„Juče do 15 časova imali smo najveći broj obolelih u jednom danu, ukupno 162, od toga 79 u Novom Sadu i taj grad je najugroženiji na teritoriji Vojvodine i potrebno je uvesti dodatne mere“, rekao je Mirović.

10.40 – Jovanović: Fizička distanca, pored nošenja maski, ključna mera

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas da je osnovni zadatak svakog pojedinca da drži fizičku distancu i dodala da je to ključna mera, pored nošenja maski, za presecanje lanca prenosa virusa korona.

Kada su u pitanju deca, preporučeno je da i deca nose zaštitne maske kada je nemoguće obezbediti fizičku distancu i kada roditelji to procene.

Na pitanje da li će biti kažnjavanja za one koji ne poštuju te mere, Jovanović je kazala da će kontrole biti, ali je mišljenja da kažnjavanje neće stvoriti željeni efekat.

10.13 – U Kraljevu od 118 uzoraka 77 pozitivno, preminula jedna osoba

Od testiranih 118 uzoraka na teritoriji grada Kraljeva registrovano je novih 77 slučajeva zaraženih virusom korona, a u Opštoj bolnici Studenica u tom gradu preminula je jedna osoba, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan.

Kako je kazao za Tanjug, u gradu na Ibru od početka epidemije ukupno je registrovanih 547 slučajeva, od čega samo od 17. juna 496.

09.39 – Dve ustanove socijalne zaštite u preventivnoj izolaciji

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu, Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasla i stara lica ponovo se nalaze u preventivnoj petnaestodnevnoj izolaciji kako bi se sprečio ulazak i širenje virusa korona u tim ustanovama socijalne zaštite.

Kako je za Tanjug navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te ustanove se već deseti dan nalaze u petnaestodnevnom smenskom radu što konkretno znači da zaposleni ne odlaze svojim kućama već su sve vreme sa korisnicima.

09.37 – Ivanuša: Spremiti se za najgore na jesen, nadati najboljem

Šef kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u svetu veoma ozbiljna, da se broj obolelih od korona virusa globalno povećava i da zato epidemiološke mere moraju ostati kako bi na jesen situacija bila što povoljnija.

„Nema čarobnog leka i vakcine, mere moraju da ostanu na snazi i da se poštuju. Treba se spremati na najgore, a nadati se najboljem i da vakcine stignu što pre“, rekao je Ivanuša za RTS.

09.15 – U Kliničkom centru Vojvodine se leči 254 pacijenata, 19 na respiratoru

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je za RTS da je prema jutrošnjem izveštaju u tom kliničkom centru smešteno 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.

„Njih 19 je na primeni mehaničke ventilacije, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku klinilku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička terapija“, kaže Stokićeva.

08.33 – Čačak: Sve više mladih sa teškom kliničkom slikom

Na području Moravičkog okruga od početka epidemije kovid 19 je potvrđen u 450 slučajeva.

Iz bolnice u Čačku upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna, na kovid odeljenjima je 167 pacijenata i svi su sa upalom pluća.

08.19 – Institut za medicinu rada prima kovid pacijente

U kovid sistem ušao je i Institut za medicinu rada u Beogradu i prvi pacijenti zaraženi korona virusom biće smešteni posle 8 časova.

Direktor te ustanove prof. dr Aleksandar Milovanović rekao je za RTS da stacionar, odnosno bolnica Instituta, postaje deo sistema kovid i da su u toku jučerašnjeg dana i noći odrađene pripreme kako bi pacijenti mogli da budu primljeni.

Potpukovnik dr Milan Jovanović, načelnik Centra hitne pomoći VMA u Beogradu, rekao je za RTS da je tokom noći bilo poziva građana koji su imali simptome kovida 19. On je upozorio građane da se ne opuštaju, da u razgovoru sa prijateljima ne skidaju maske, jer se, kako je rekao, u tim bezbednosnim zonama, kada se opustimo, najviše prenosi virus.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here