Praktični saveti za dezinfekciju iz Kine: “Prenosim vam uputstva koja su nama pomogla i radimo ih svaki dan!”

3898

Borba s korona virusom, koja je započela u Kini krajem prošle godine, proširila se na čitav svet. I dok iz Kine dolaze dobre vesti kada se radi o korona virusu, pošto se broj novooboljelih smanjuje, u Evropi se taj broj rapidno povećava!

U moru nepotvrđenih informacija koje se mogu svrstati u domen dezinformacija, a koje najčešće dolaze preko društvenih mreža kada se radi o prevenciji od korona virusa, najbolje je slušati ljude iz struke, kao i one koji su se sa virusom Covid-19 suočili direktno na žarištu, u Kini.

O merama prevencije, kao i osnovnim pravilima koja se moraju poštovati, a tiču se lične higijene pa i prehrane, na svom facebook profilu je pisala Jovana Radović, koja s porodicom živi u Pekingu.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

Njene savete vam prenosimo u celosti:

“Ja ću sada napisati par nekih stvari ovde koje mi praktikujemo onako kako nam je rečeno od strane nadležnih institucija u Pekingu. Ko hoće čitati, ko se želi informisati, može. Ovo je moje lično iskustvo s kojim moja porodica živi već 49 dana koliko smo u karantinu od početka epidemije u Kini.

Dezinfekcija obuće, naš slučaj:

Razblaženo sredstvo na bazi hlora i vode u boci s raspršivačem. To držimo kod ulaznih vrata, po povratku poprskamo đonove prije nego što se u kuću uđe. Koliko ja znam, Domestos ima na bazi hlora, pretpostavljam da i Asepsol može poslužiti kao priručno sredstvo, ali nije efikasno sredstvo protiv ubijanja virusa.

Dezinfekcija odeće, naš slučaj:

Jakne u kojima idemo napolje držimo isključivo i samo na terasi, po potrebi ih poprskamo alkoholom. Pošto se krećemo uglavnom po našem naselju gde nema zaraženih u krugu od 2 km prskanje nije potrebno, ali ne škodi. Ostalo rublje perem u mašini regularno kao i ranije samo produženo pranje.

Dezinfekcija i zaštita nas samih, naš slučaj:

U Kini je nošenje maske zakonom obavezno od početka epidemije, tako da masku stavljamo čistim rukama na lice pre jakne, kape, šala i rukavica jednokratnih. Napolju, na pristojnoj razdaljini, maska se ne pipa, oči se ne pipaju, lice takođe.

Prvo sebe montiramo pa dete nadgledamo. Po povratku, ispred ulaznih vrata poprskamo obuću, izujemo se, uđemo, skinemo jaknu, obesimo na terasu, skinemo rukavice, operemo ruke, skinemo masku ne dodirujući prednji deo, opet operemo ruke, alkoholom prebrišemo ključeve i telefon.

Kupljeno voće i povrće koje ćemo jesti sveže držimo u otopini sode bikarbone i sirćeta, tako su mi rekli, tako radim pre upotrebe. Voće i povrće možete također oprati sredstvom za pranje posuđa, ovdje postoji takav deterdžent na kome piše da se može koristiti za te vrste namirnica mimo posuđa. Ostalo se dobro skuva, jaja ne jedemo otkad je krenulo jer su tako rekli.

Za čišćenje životnog prostora koristimo isto to sredstvo na bazi hlora jer imamo pločice i laminat, nemamo tepihe. Dakle, kuća se prvo očisti pa se podovi prebrišu razblaženim sredstvom na bazi hlora i ostave se da se osuše. Radne površine brišemo alkoholnim maramicama ili alkoholom, kuhinjske daske redovno peremo. Preporuka je da se životni prostor provetri 3 puta dnevno, minimum 20 minuta (treba napraviti promaju).

Gledajući videa ljudi u Wuhanu, primetili smo da svi idu u trgovinu s koferom na točkiće i stvari stavljaju direktno u njega (osim praktičnosti, verojatno i zbog moguće kontaminacije kesama iz marketa i njihovom odlaganju po podu, sredstvima prevoza…).

Ovo možda zvuči komplikovano, ali nije, kad se uđe u štos ide samo od sebe, kao buđenje, umivanje i prva kafa/čaj. I, da u početku Višnja i ja nismo izašle iz kuće 7 dana u jednom momentu, bilo je teško, izdržali smo, ali smo nakon toga počele izlaziti bar na kratko po kraju.

Kao što je već napisala, sve ove operacije možda deluju komplikovano, ali koliko god vam teško pada da ih pratite i naviknete se da ih ponavljate sve dok traje epidemija, odnosno, globalna pandemija Korona virusa proglašena od Svetske zdravstvene organizacije, budite sigurni u jedno – pridržavanjem ovih smernica čuvate i sebe i svoje najmilije od potencijalne zaraze. A, to je već velika i možda, najbitnija stvar.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here