U bačkopalanačkoj kovid ambulanti dnevno 70 pregleda

854

U okviru Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci radi kovid ambulanta, u koju se pacijenti sa simptomima kovid 19 infekcije mogu javiti svakog dana od 7 do 19 časova.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Kako nam je rekao direktor Doma zdravlja u Bačkoj Palanci, dr Goran Stupar, kroz ovu ambulantu koja se nalazi u odvojenom delu Doma zdravlja, dnevno prođe od 60 do 70 pacijenta sa simptomima akutnih respiratornih infekcija, odnosno povišenom temperaturom, kašljem, gubitkom čula ukusa i mirisa i kratkim dahom.

Tu pacijente prvo trijažira medicinska sestra, a nakon toga se radi klinički pregled od strane lekara. Po potrebi se radi laboratorijska analiza i RTG snimanje pluća. Doktor Stupar je kazao da se u bačkopalanačkom Domu zdravlja trenutno rade samo serološki testovi.

– Ti testovi se rade sedam do osam dana nakon pojave simptomatologije, jer tu se tek tada može utvrditi prisustvo antitela u krvi. Neko ranije testiranje serološkim testovima bi dalo lažno negativan nalaz, tako da su najverodostojnija testiranja koja se rade u tom intervalu. Lekar iz kovid ambulante pacijentu nalaže obaveznu izolaciju u tom periodu i naručuje ga za testiranja – objasnio je direktor Stupar.

On dodaje da se pacijenti sa težom kliničkom slikom transportuju na Kliniku za Infektivne bolesti u Novom Sadu, uz prethodnu najavu dežurnom infektologu.

Za sve ostale pacijente službe Doma zdravlja rade nesmetano, po uobičajnom radnom vremenu.

-Sve naše službe u svih 13 naseljenih mesta, kao i sve specijalističke službe u Domu zdravlja rade uobičajno uz poštovanje epidemiološkim mera, te je obavezno nošenje maske u okviru Doma zdravlja – rekao je dr Stupar. – Zaštitne opreme za medicinsko osoblje imamo dovoljno, ona se svakodnevno distribuira zaposlenima. Oni koji rade u kovid ambulanti, pored rukavica i maski, imaju i skafandere, vizire, kaljače i kape.

On je napomenuo da je jedina mera prevencije i predostrožnosti držanje fizičke distance od 1.5 do 2 metra, korišćenje zaštitnih maski, kao i pravilno i što češće pranje ruku.


Pročitajte i: Kon: Ovaj nalet koronavirusa neće brzo proći – bar još četiri nedelje

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here