Rad biblioteke u vreme epidemije

Narodna biblioteka "Veljko Petrović"

146
Foto: bap vesti

Posetili smo Narodnu biblioteku „Veljko Petrović“ poštujući mere zaštite od korona virusa. Dočekao nas je direktor, Miladin Zorić:

– Narodna biblioteka „Veljko Petrović“, od pojave korona virusa i uvođenja vanrednih mera, neprekidno radi i pruža usluge svojim korisnicima. Novina, kako na Odeljenju za odrasle korisnike, tako i na Dečijem odeljenju, je pult u prijemnom delu do kojeg korisnici dolaze i gde se vrši vraćanje knjiga kao i preuzimanje novih.

Poštujući sve mere predostrožnosti koje je propisalo Ministarstvo kulture svim korisnicima preporučujemo da pre dolaska u biblioteku pripreme spisak knjiga koje bi voleli da pročitaju, kako bi olakšali i sebi, ali i zaposlenima, potragu za željenim naslovima. Korisnici mogu i putem telefona da rezervišu knjigu ili provere da li neki od naslova odeljenje poseduje na svojim policama.

Svaka knjiga koja se vrati sa čitanja se odlaže u posebnu prostoriju na nedelju dana, a potom se sve knjige dezinfikuju i vraćaju na police. Ove mere predostrožnosti se preduzimaju kako bi svaki naš korisnik bio zaštićen i siguran dok čita knjige iz naše Biblioteke.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Na Nabavno-obradnom odeljenju domaćin nam je bila Ljiljana Jatić:

– Nove knjige u Biblioteku pristižu na više načina – kupovinom, otkupom Ministarstva kulture i informisanja RS, konkurisanjem putem projekta kod Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, poklonom građana. U toku ove godine sprovedena je javna nabavka i kupljeno preko 3.000 knjiga. Otkup republičkog Ministarstva za kulturu je završen, napravnjen je odabir naslova, i očekuje se prispeće knjiga u Biblioteku. Otkupom ćemo fond obogatiti sa oko 800 primeraka. U toku je realizacija projekta kojim smo konkurisali za sredstva za nabavku knjiga kod pokrajinskog Sekretarijata za kulturu. U više navrata, primali smo na poklon knjige od građana. Prilikom nabavke, rukovodimo se potrebama korisnika iskazanim u dezideratima, uz poštovanje bibliotečkih standarda. Cilj nabavne politike je izgrađivanje, razvoj i održavanje kvalitetnog, aktuelnog, bogatog i univerzalnog bibliotečkog fonda koji zadovoljava različite potrebe korisnika.

Poštujući bibliotečke standarde, stručna obrada knjiga je centralizovana, te se u ovom odeljenju obrađuju i inventarišu knjige za dva odeljenja u Bačkoj Palanci (Dečije odeljenje i Odeljenje za odrasle korisnike) i sve ogranke u selima.

Milka Rodić sa Odeljenja za odrasle korisnike je bila naš sledeći sagovornik:
– Interesovanje za knjigu od pojave virusa nije nestalo ili se smanjilo, nego se povećalo. Korisnici često navode da im je knjiga najveći spas od uznemirujućeg sadržaja elektronskih medija povodom epidemije.

Najčešći korisnici bibliotečkih usluga na Odeljenju za odrasle korisnike su penzioneri. Kako sami kažu, napokon imaju dovoljno vremena da se posvete knjizi i čitanju. Za njima ne zaostaju ni zaposleni korisnici, koji se takođe rado druže sa knjigom, ali shodno svom slobodnom vremenu, oni najčešće čitaju knjige, kako kažu, pred spavanje.


Pogledaj: Šta čitaju Bačkopalančani? (VIDEO)


Korona je zaustavila rad škola i redovnog pohađanja nastave tako da su neki srednjoškolci iskoristili to vreme da pročitaju po neku knjigu mimo obavezne lektire, što je vrlo ohrabrujuće, kada je taj uzrast u pitanju. Kako je krenuo raspust neki naši članovi srednjoškolskog uzrasta već su počeli da čitaju lektiru predviđenu za narednu školsku godinu.

Na kraju, uposleni u hramu knjige su istakli da Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ tokom letnjih meseci radnim danom radi od 7 do 14 časova, subotom od 8 do 14 časova. Zbog predostrožnosti i preporuka Ministarstva, Opšta i Naučna čitaonica ne radi sa korisnicima.

„Knjiga je san koji možeš da držiš u ruci“ rekao je Nil Gejman, a bibliotekari Narodne biblioteke „Veljko Petrovoć“ pozivaju svoje sugrađane da svrate u biblioteku i pronađu za sebe knjigu uz koju će odsanjati svoj san.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here