Muzejski kompleks Kulpin (FOTO)

259
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Kulpin je naselje koje se pod istim imenom pominje u srpskim izvorima u prvoj polovini 15. veka i to kao posed Đurađa Brankovića.


U 18. veku na mestu naselja je bila pustara koju je carica Marija Terezija darovala vojničkoj porodici Stratimirović-Vučković, poreklom iz Hercegovine. Stratimirovići su tu izgradili Mali i Veliki dvorac sa pomoćnim objektima, park koji ih okružuje, zatim pravoslavni hram posvećen Vaznesenju Hristovom u kome su neki i sahranjeni.

Foto: TONS

Od osamdesetih godina 19. veka posed Stratimirovića u Kulpinu pripadao je porodici Dunđerski koji su zaslužni za njegov sadašnji izgled. Veliki dvorac rekonstruisan je prema planovima Momčila Tapavice.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Muzejskom kompleksu u Kulpinu danas pripada i rodna kuća patrijarha Georgija Brankovića kao i Slovačka-evangelistička crkva.

Foto: TONS

Posetioci mogu obići izložbe poljoprivrednih mašina i oruđa, kao i istorije poljoprivrede koje se nalaze u pomoćnim objektima i izložbu stilskog nameštaja u Velikom dvorcu. Muzejski kompleks Kulpin je depandans Muzeja Vojvodine.


Pogledaj: U Kulpinu – ljubav se ovde dogodila

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here