Српски манастир стар 950 година – Мошти које лече болесне

767
Foto: Танович - Own work, CC BY-SA 3.0

Манастир Преподобног Прохора Пчињског налази се на шумовитим обронцима планине Козјак, 30 км јужно од Врања.


Историја Манастира датира још од 1070. године, када је византијски цар Роман Диоген подигао малу цркву, посевећену Светом апостолу и јеванђелисти Луки, у чије зидине су положене мироточиве мошти Светог Прохора Пчињског. Од тог времена, миро непрестано тече из светитељевих моштију, и многи се болесници њиме исцељују.

Манастир остаје у оквиру византијске државе све до краја 12 века, када, после освајања ових крајева од стране великог жупана Стефана Немање, прелази у састав Србије.

Немерљив значај за ову православну светињу имао је краљ Милутин, за време чије владавине је подигнуто или обновљено 40 цркава и манастира, а међу њима и Манастир Прохора Пчињског. У Карловачком родослову стоји да краљ Милутин, поред осталих задужбина, „сагради и цркву Пчинскому Прохору“, што потврђује и узидана опека на северној фасади старе цркве, са, у плитком рељефу изведеним именом САВА, откривајући непосредну бригу тадашњег архиепископа Саве о обнови храма.

Манастир има велики историјски значај, с обзиром да се, између осталог, у њему причестио део српске војске пред одлазак у Косовску битку 1389. године, а у току Првог српског устанка служио је као место за припрему ослободилачког покрета. У кратком периоду, сабрат Манастира био је и преподобни Јустин (Поповић), иначе родом из Врања, који је 2010. године канонизован од стране СПЦ-а и проглашен преподобним Јустином ћелијским и врањским. Ове године, као једна од најстаријих светиња Српске православе цркве, Манастир прославља 950 година свог постојања.


Речник војвођанских израза – јер ретко ко разуме баканџа, андрак, дртина…


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here