Protest u Berlinu zbog mera protiv korona virusa

76
Foto: Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP

BERLIN – Hiljade ljudi protestovalo je juče u Berlinu zbog mera uvedenih u Nemačkoj radi sprečavanja širenja koronavirusa.


Protest pod nazivom „Кraj pandemije – dan slobode” održan je u vreme sve veće zabrinutosti zbog rasta broja novih slučajeva infekcije u Nemačkoj.

Gusto zbijeni demonstranti, od kojih je svega nekoliko imalo masku, prošetali su centrom Berlina od Brandenburške kapije.

Nosili su transparente s natpisima „Кorona, lažna uzbuna”, „Primorani smo da nosimo brnjicu”, „Prirodna odbrana umesto vakcinacije” i „Mi smo drugi talas”.

Skandirali su „Ovde smo i glasni smo jer su nam ukinuli slobodu”, prenosi Beta.

Policija je putem megafona bezuspešno upozoravala učesnike protesta da poštuju pravila držanja distance i da nose maske.

 

Na Tviteru je policija objavila da je podnela krivičnu prijavu protiv organizatora skupa jer nije obezbedio poštovanje higijenskih pravila, a ubrzo i da je organizator okončao protestnu šetnju.

Prema proceni policije, na protestu je bilo 17.000 ljudi.

Policija je okupljene razdvajala od učesnika kontraprotesta, od kojih su neki uzvikivali „Nacisti napolje”.

Na bulevaru koji prolazi kroz park Tirgarten potom je održan drugi protest zbog restriktivnih mera, na kojem se prema proceni policije okupilo 20.000 ljudi.

Policija je taj skup proglasila završenim pošto organizatori ponovo nisu obezbedili da demonstranti nose maske i da drže distancu.

Dva protesta su privukla različite građane, među kojima su bili i teoretičari zavera i desničarski populisti.

Današnje proteste osudila je kopredsednica Socijaldemokratske partije Nemačke Zaskija Esken. Njena stranka je manji partner u vladajućoj koaliciji.

„Hiljade kovidiota slave sebe u Berlinu kao ‘drugi talas’, bez držanja distance, bez maski. Oni ne ugrožavaju samo naše zdravlje, oni ugrožavaju naš uspeh u borbi protiv pandemije i za oživljavanje ekonomije, obrazovanja i društva. Neodgovorno”, navela je Esken.

Za razliku od SAD, Velike Britanije i Brazila, vlada Nemačke iz sveta dobija brojne pohvale zbog načina na koji upravlja zdravstvenom krizom.


Pogledaj: Započeta izgradnja kovid bolnice u Beogradu (VIDEO)


U Nemačkoj je od 210.670 potvrđenih slučajeva infekcije, od posledica zaraze koronavirusom umrlo oko 9.150 osoba, pet puta manje nego u Velikoj Britaniji koja ima manje stanovnika.

Nemačka vlada je krajem aprila počela da ublažava restriktivne mere, ali pravila takozvanog socijalnog distanciranja i dalje su na snazi, kao i obaveza nošenja maski u javnom prevozu i prodavnicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here