Konstituisan novi saziv narodne Skupštine, poslanici položili zakletvu

39
Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Ispred verifikacione komisije, poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da je ta komisija utvrdila da mandati svih 250 poslanika treba da budu potvrđeni i poželeo im puno uspeha u radu.


Poslanici su nakon toga položili zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi!“

Poslanici su potpisali zakletve i predali ih sekretaru Srđanu Smiljaniću.

Predsedavajuća Smilja Tišma je pozvala poslanike da obrazuju poslaničke grupe.

Skupština je za danas završila rad, a o nastavku sednice poslanici će, kako je rekla Tišma, biti blagovremeno obavešteni.

 

Na dnevnom redu sednice je i izbor novog skupštinskog rukovodstva, predsednika, potpredsednika, imenovanje sekretara i izbor radnih tela, a o tome će poslanici raspravljati narednih dana.

Na izborima koji su održani 21. juna, najviše mandata – 188 osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, 32 poslanika ima Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, Srpski patriotski savez 11 poslanika, a manjinske partije Savez vojvođanskih Mađara devet, Stranka pravde i pomirenja četiri i Stranka demokratske akcije Sandžaka tri mandata.

Protest ispred parlamenta – jajima na poslanike

Dok se u Domu Narodne skupštine danas održava konstitutivna sednica novog saziva parlamenta, ispred zgrade na Trgu Nikole Pašića okupljeni građani na poziv stranke Dosta je bilo, gađali su poslanike jajima, pa čak i paradajzom, jedan učesnik protesta je priveden, a policija je napisala nekoliko kazni.

Beograd, 3. avgusta 2020.- Policija ispred Narodne skupstine Srbije. Zene protestvuju ispred Skupstine Srbije. FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Policija je jednog mladića privela i odvela kroz Pionirski park, a napisano je i nekoliko kazni zbog blokiranja javne saobraćajnice.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović negodovao je zbog toga i pitao policiju zašto to čini, kada je u pitanju miran protest, a dobio je odgovor da su kazne napisane, jer su građani nenajavljeno blokirali javnu saobraćajnicu.

Građani, koji su došli na poziv Dosta je bilo i blokirali saobraćaj ispred parlamenta u oba smera, kazne nisu hteli da potpišu, ali su se povukli na plato ispred parlamenta, a deo njih je i dalje na kolovozu iz pravca Bulevara kralja Aleksandra ka Trgu Nikole Pašića tako da se saobraćaj trenutno odvija samo u suprotnom smeru.

Okupljeni povremeno viču „ua“ i „lopovi“, pevaju pesme o Kosovu i Metohiji, a u jednom trenutku su skupštinu gađali jajima.

Oni su, naime, jajima gađali poslanike SVM-a, koji su tokom pauze izašli ispred skupštine kako bi se fotografisali i tom prilikom, kako je Tanjugu rekla poslanica SVM-a Elvira Kovač – pogodili su njenu stranačku koleginicu Eneše Uri.

Među okupljenima je i raščinjeni monah Antonije sa megafonom.

Građani su se okupili na poziv stranke Dosta je bilo i njenog lidera Saše Radulovića, ali se druge opozicione stranke i njihove pristalice nisu odazvali.

Predstavnicima novog saziva parlamenta, dok su pristizali u skupštinu na početak sednice, zviždali su i dobacivali „ua, izdaja…“.

 

Ispred i u blizini parlamenta prisutne su brojne policijske snage.

Prema pisanju Blica, policija je u centru zaustavila automobil Srđana Noga, dosadašnjeg poslanika, koji se zaputio ka Narodnoj skupštini sa gepekom krcatim kesa sa pejnt-bol puškama i pirotehničkim sredstvima.


Pogledaj: Još uvek se ne zna da li će nastava biti onlajn ili u klupama – uvodi se i opcija suspenzije đaka

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here