Srbija i Srpska obeležile 25 godina od zločinačkog progona Srba u „Oluji“: Pomirenje da, poniženje nikada – poručio Vučić

101
Foto: INSTAGRAM"BUDUCNOSTSRBIJEAV"

SREMSKA RAČA: Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji hrvatske vojske „Oluja“ obeležen je sinoć u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja. 


Simbolično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde je patrijarh Irinej služio pomen nastradalim Srbima.

Patrijarh: Tragično stradanje nevinog srpskog naroda

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obležavamo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod pre 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu veru.

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji „Oluja“ na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po veri.

„Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava“, rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

„Obležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji“, kazao je Irinej.

Katolička crkva ćuti i danas

Patrijarh srpski podseća da su hrvatske vođe govorile da njihova država ne može da bude slobodna dok u njoj živi toliko Srba i da nastoje da Srbi nestanu.

Takođe, Irinej navodi da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. do 1995. godine postali beznačajna manjina i da, iako su Srbi toliko postradali od Hrvata, treba da im kao pravoslavni hrišćani ne želimo nikakvo zlo, kao i da im oprostimo, ugledajući se na Isusa.

Patrijarh je naveo da predstavnici katoličke crkve u Hrvatskoj počevši od Jasenovca pa sve do Oluje kao da nisu videli i čuli krike nevinog poklanog srpskog naroda.

Vučić i Dodik otkrili spomen ploču na mostu i položili vence

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su večeras spomen ploču na mostu na Rači, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe u „Oluji“, koji su tim mostom prešli u Srbiju.

Vučić i Dodik su zatim položili vence na spomen ploču, nakon što je patrijarh Irinej služio pomen stradalima.

Most na Rači je nemi svedok stradanja i patnje Srba 1995. godine, koji su izbegli iz Krajine, u napadu hrvatske vojske i policije u akciji „Oluja“.

Preko tog mosta, koji spaja Semberiju sa Srbijom, spasavajući svoje živote i živote svoje dece od zločina i sigurne smrti, kao žrtve etničkog čišćenja, na stotine hiljada Srba prešlo je tim mostom i došlo u Srbiju, u kojoj su našli utočište i nadu.

Na spomen ploči nalazi se ova poruka, kako bi bila urezana u svest svih budućih naraštaja.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Dodaje da je bilo od strane njenih vernika glasova osude, ali da je to bilo od strane malih i neznatnih, ali da se njihov glas nije mogao, niti smeo čuti.

„Nažalost, katolička crkva ćuti i danas. Raduje nas što se neki rodoljubivi glasovi čuju sa vrha katoličke crkve“, naveo je patrijarh SPC.

„Neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima“

Kaže da se molimo da se to zlo nikada ne ponovi, već da bude mir, ljubav i neka zavlada u čitavom svetu.

„Svima koji su bili žrtve tog velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužili i neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo kao ujedinjeni, a oni što nas rasrbljuju i razdvaju neka su daleko od nas“, poručio je on.

Naša snaga i moć je samo u jedinstvu, neka nam Gospod da to jedinstvo, dodao je on.

Dodik: Naša osveta za Oluju – život, sloboda i mir

Plan hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ bio je da u Hrvatskoj Srbi više ne postoje, njen cilj je bio da Srbi nestanu, ta akcija je bila samo završni čin koji Hrvati i tadašnji predsednik Franjo Tuđman nisu krili, izjavio je danas u Sremskoj Rači srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Oluja“ je, poručio je Dodik povodom Dana sećanja na sve srpske žrtve, deo kontinuiteta progona Srba, koji je počeo još u prošlom veku.

Citirajući reči pesme Branka Ćopića, koji je pisao o deci poginuloj u Drugom svetskom ratu, Dodik je poručio da su nas deca poginula u „Oluji“ zavetovala da ne smemo da dozvolimo da se tako nešto nikad ne sme ponoviti bilo kojem srpskom detetu.

Poručio je da „naša osveta neće biti smrt“.

„Naša osveta su život, sloboda i mir, a to je snaga veća od svakog zla“, rekao je Dodik i istakao da je reka Sava bila svedok mnogih srpskih stradanja tokom vekova.

„Naša osveta je to što postoje Srbi koji su se i danas okupili da odaju poštu svojim žrtvama“, kazao je Dodik.

Podsetio je da je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman najavljivao etničko čišćenje, da se smanji broj Srba kako oni više ne bi bili ‘remetilački’ faktor.

„Videli smo kako se u Drugom svetskom ratu rešavalo srpsko pitanje u ustaškoj NDH. Oluja nije ništa drugo nego blagoslov velikih sila da Srbi budu očišćeni“, naveo je Dodik.

Podvukao je da je Oluja bila deo genocidnog plana o nestanku Srba.

„Hrvati nisu krili da je njihov cilj da žele Hrvatsku bez Srba, i da ih smanje na statističku grešku. Nažalost, to su Srbi i doživeli, i danas preživljavaju te iste golgote“, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Istakao je da srpskom narodu u Hrvatskoj nije vraćena imovina, da im se zabranjuje ćirilica, upitavši šta se zapravo to slavi u Hrvatskoj.

„Je li to neki novi evropski standard. Možda nismo u trendu pa to ne razumemo“, rekao je Dodik.

Pita se, kaže, kako neko može da obeležava dan kada je proterano 250.000 ljudi, a ubijeno 2.000 ljudi, uglavnom civila.

„Ako su pomislili da će skriti tragove nečoveštva, prevarili su se“, poručio je Dodik i dodao da je dovoljno uporediti dva popisa stanovništva i videti da je u Hrvatskoj danas, samo 10 godina kasnije, nekoliko stotina hiljada Srba manje.

„Kako neko može to da se slavi, kako neko to može nazivati danom zahvalnosti…Šta im je ta zahvalnost? Zato što su zapalili 20.000 kuća, proterali 250.000 naših ljudi sa ognjišta…Ako im je to zahvalnost, onda to dovoljno govori o tom danu i toj zahvalnosti“, naveo je Dodik.

Hrvatska je, kazao je, Olujom pobila i isterala Srbe, ali naš narod nije nestao, niti će.

„Niti ima oluje ni uragana koji može izbrisati narod u čije je temelje uzidan kosovski zavet i upisano svetosavlje koje toliko ljube i za koje su ginuli vekovima“, kazao je on.

Uspeli da dovedu jednog Srbina…

Srbi u Hrvatskoj su svedeni na zajednicu, rekao je Dodik i dodao:

„Ove godine su uspeli da dovedu Srbina na obeležavanje svoje sramotne slobode i misle da je on dovoljan da zločin postane legitiman. On je na to pristao, tom jednom nije lako, ali sam je birao. Mi biramo da ne zaboravimo jer verujemo u Božju pravdu…“.

Hrvatska se, naveo je, pred svetom danas hvali sa mnogim što je srpsko od Tesle, preko Milankovića, Ruđera Boškovića, Matavulja i mnogih drugi koji su zadužili svet.

Dodik je rekao da je Oluja deo kontinuiteta koji je počeo 1895, 1902. i 1905. godine kada su u Zagrebu organizovani pogromi Srba, kao i pokatoličavanja srpskog naroda od 1908. godine, a taj proces je nastavljen i u Prvom i Drugom svetskom ratu, da bi dobio ime Nezavisna Država Hrvatska i lice kroz svakog fašistu i ustašu.

„Taj proces i taj plan dobio je svoj rezultat kroz genocid u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom, Pagu i drugim našim stratištima. Taj proces nastavljen je u zadarskoj kristalnoj noći 1991. godine, a svoj konačni cilj, nestanak Srba sa tog prostora, dobio je zločinačkom akcijom Oluja“, poručio je Dodik.

Podsetio je da je prostor Dalmacije i Like, koji su Srbi naselili još u devetom veku, očišćen od Srba, isto kao i prostor Korduna, Banije i Slavonije, koji je srpski narod u većem broju naselio u 16. veku.

Zato, istakao je Dodik, već 25 godina ne mogu da dam odgovor šta danas slavi Hrvatska.

Vučić: Nemojte da nas terate da slavimo ubijanje Srba i da govorimo da su to „veliki koraci napred“

Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji „Oluja“, na mostu u Sremskoj Rači kojima su prognani došli u Srbiju.

Srpski predsednik je podsetio da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavaju srpska stradanja, na šta je, ističe, ponosan.

Istakao je, obraćajući se narodu srpskom i građanima Srbije i Srpske, našim dičnim Krajšnicima, da od 2014. Srbija i Srpska zajednički obeležava srpska stradanja i da je na to veoma ponosan.

„Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan što vidim da je gotovo celokupan srpski narod razumeo značaj te ideje i zajedničkog rada i pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa, jer bili i bi mnogo slabi kao te 1995. godine“.

Vučić je istakao da je ponosan što nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, jer Srbi sada u pravom smislu te reči imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu, koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i srpske budućnosti.

„Više agresije ne naziva intervencijama i kampanjama, a zločine protiv našeg naroda incidentima i lošim iskustvima već pravim imenima“.

Takođe, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi i svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žrtvama.

Srpski narode na zaboravi da niko više ne govori o gencidu u NDH nad srpskim narodom, poručio je Vučić.

Kaže da su napravili zid ćutanja u Jasenovcu na isprazne priče političke kome je dozvoljeno da položi cvet i stavi ustaških tablu u prečniku od nekoliko kilometara.

Napomenuo je da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku.

Bili su orkestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve i da je ta matrica postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmeniti, dodao je Vučić.

Ističe da imamo obavezu prema našoj deci u Srbiji i Srpskoj da to uradimo i da im istinom otvorimo oči, ali ne maštajući da ćemo promeniti mišljenje sveta, jer u Hrvatskoj to nisu sami radili.

Predsednik Srbije naglašava da moramo, ne ćuteći o zločinima koji su i naši sunarodnici počinili, da ukažemo na sve užase koje su Srbi iskusili.

Kako je rekao, samo je mala i unižena Srbija koja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas.

„Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama“

„Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo ‘ne’ lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali“.

Vučić je rekao da to nećemo dozvoliti ma kolikom cenom to plaćali.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica Oluje, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

„Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema srpskim žrtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime“.

Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

„Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili da to ne sakrivamo“.

Zato, kaže, „nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i da govorimo da su to „veliki koraci napred“, kako bismo bili dobri Evropi.

Ova izbegla kolona, kaže, pokazuje kako je to bilo pre 25 godina i svedoči šta je prošao naš narod.

„Hoćete da slavimo da bi dobili aplauze u Evropi, da bi bili dobri njima. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda i ubijanje srpskih civila, srpske dece…Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje“, rekao je Vučić.

„Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima iz Drugog svetskog rata i najtežem etičkom čišćenju posle Drugog svetskog rata kakva je bila Oluja, naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo i mir – uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada“, poručio je Vučić.

Vučićevo izvinjenje Krajišnicima

Predsednik Vučić uputio je sinoć posebno izvinjenje Krajišnicima, zbog te 1995. godine, „ne samo zato što je Srbija podigla belu zastavu“, već zato što je Srbija, kako je rekao, sramno ćutala, i jer im nije dala da traktorima uđu u centar Beograda.

„Svi prilazi gradu bili su zaposednuti da oni koji su živeli u Beogradu ne bi videli razmere tragedije i katastrofe našeg naroda, da neko ne bi video kako narod teško živi i od čega i od koga je pobegao. Izvinite Krajišnici, beskrajno vam hvala za ono što ste uradili za svoju Srbiju“, istakao je Vučić u Sremskoj Rači.

On se pozvao na reči jednog nemačkog pisca – da se bez rodne grude može, ali bez dece i svog naroda ne.

„Krajiški narod pronašao je svoju Srbiju i svoj narod, i danas je krajiški narod koji sa svima drugima doprinosi rastu i napretku Srbije. Vidite ogromnu snagu koju imaju da jačaju Srbiju“, rekao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija sada jača nego što je bila 2005. i 2015. i biće, kaže, jača 2025. nego što je 2020 i zahvalio i Krajišnicima na tome.

Osvrnuo se i na Branka Ćopića i njegovu pesmu Petrovačka cesta, na kako je rekao, progonjenog Ćopića, za koga nema mesta u mnogim gradovima bivše Jugoslavije.

„Ćopić je spevao pesmu Petrovačka cesta, a naš greh je što ništa nismo znali, što smo ćutali dok je on pevao o deci izbeglicama u Drugom svetskom ratu. Zato nam se to ponovo desilo na istoj, Petrovačkoj cesti“ ukazao je Vučić.

On je rekao da je Oluja bila najveći zločin etničkog čišćenja u kome je proterano više od 250 000 ljudi, ubijeno na hiljadu dece, staraca..

„Naša obaveza je da više ne ćutimo da se Petrovačka cesta ne bi ponovila, odbijamo da to činimo“, poručio je Vučić.


Pogledaj: Pomen žrtvama akcije „Oluja“ 5. avgusta širom Srbije


„Da smo samo to ponavljali za Ćopićem, „O strašna ptico…sta sam ti kriva bila“, možda danas ne bismo bili ovde“, rekao je Vučić i postavio kako je rekao najprostije pitanje:

„Šta su vam ta deca bila kriva, zašto ste poslednjeg dana posle svega i tu decu morali da ubijete, sta su vam bili krivi ljudi u koloni da ih proterate i otmete imovinu“, upitao je Vučić.

„Da li je moguće da je država mogla samo bez njih da se stvori i zato što su bili drugi narod i druga vera“, primetio je Vučić u obraćanju.

On je dodao da se i danas ponavljaju isti zahtevi, ali je to uzalud.

„Srbija ceni mir i nikoga ne ugrožava i ne traži ništa. Ne pristaje ni na poniženje, ni na ćutanje“, rekao je predsednik.

On je Hrvatskoj poručio i da dok oni slave, mi ćemo da tugujemo.

„Ne možete to da nam zabranite, da tugujemo za našim Krajišnicima“, poručio je Vučić.

Tugujemo, kaže, jer su ih sa takvom radošću proterali sa vekovnih ognjišta iz Knina, Slavonije, Srema, Baranje…

„Nećemo dozvoliti da neko bilo kada nekažnjeno ubija ni Srđana, ni Mrđana ni Mlađana“, poručio je Vučić osvrćući se na, kako je rekao, najlepšu srpsku pesmu „Stojanka majka Knešpoljka“.

Srbija više nikada neće biti tako slaba kao pre 25 godina da bi mnogi u regionu i svetu mogli da budu srećni i zadovoljni.

On je istakao da će Srbija poštujući susede i BiH biti uz Republiku Srpsku i pomoći, kao i za naše Krajišnike.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Prisutni

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovali su „deca iz kolone“ koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Medu njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila rečenicu: „Pred vama stoji devojčica iz kolone“, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here