Digitalni svet- novi predmet za prvake od 1. septembra

116
Foto: RTV

Učenici prvog razreda od 1. septembra dobijaju novi predmet, Digitalni svet, koji đake treba od najnižeg uzrasta da uvede u svet programiranja.


Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da taj predmet učenike prvog i drugog razreda treba da nauči algoritamskom razmišljanju, a da tek od trećeg razreda kreće „ozbiljnije programiranje“.

Informatika kao obavezan predmet u petom razredu uvedena je u školskoj 2017/18 godini i od tada se u višim razredima osnovne škole učenici ozbiljnije bave programiranjem.

„Informatička pismenost naših budućih generacija je već sada na zavidnom nivou“, rekao je ministar.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Prvacima neće biti povećan fond časova, jer će predmet „Digitalni svet“ zameniti projektnu nastavu.

Ideja je da deca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko nas – kod kuće, u školi, prodavnici, ulici, na parkingu.

Učenici na časovima „digitalnog sveta“ neće učiti definiciju digitalnog uređaja već će sa vršnjacima podeliti životne situacije koje su ih uverile u korisnost tih uređaja.

Primera radi, kako roditelji plaćaju račune od kuće bez čekanja u redu, kako koriste navigaciju, pronalaze informacije koje su im potrebne – radno vreme prodavnice, vremensku prognozu, čitaju novine.


Pogledaj: Produžene Muzejske radionice za decu u Muzeju grada Bačka Palanka

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here