Ljubav prema biljkama za Maju Tarbuk Rokvić kao hobi i posao

417
Foto: Maja Tarbuk Rokvić

BAČKA PALANKA: Originalni cvetni aranžmani kreirani od raznih vrsta sukulenti krase domove i vrtove širom Srbije, a pravi ih talentovana Bačkopalančanka Maja Tarbuk Rokvić, piše Dnevnik.


Sagovornica „Dnevnika“, po struci diplomirani biolog, od malena je volela prirodu i biljke, pa ni izbor budućeg zanimanja nije bio teška odluka. Maja je neko vreme radila u školi, a danas svoje vreme posvećuje porodici i održavanju njihove male bašte, plastenika i mnogobrojnom cveću koje kombinuje u neobične i prelepe aranžmane koji se mogu pogledati i pazariti putem Fejsbuk stranice „Iz Majine baštice“.

-Već par godina se bavim uzgajanjem biljka i uglavnom su moje komšinice kupovale cveće, i to najviše muškatle – objašnjava vredna mama dvoje dece. – Ove godine sam malo to razradila, više su počeli ljudi da naručuju i došla sam na ideju da pravim aranžmane. Zapravo je počelo tako što je jedna komšinica donela saksiju i pitala me da joj napravim neki aranžman i otuda ideja za cvetne kombinacije.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

Maja za „Dnevnik“ priča kako se najbolje prodaje ukrasno sezonsko cveće i trajnice, to jest, sukulenti kao što su čuvarkuće, sedumi i kaktusi, ali i egzotične eheverije i eonijumi. Pored njih, u Majinoj bašti se mogu naći i grčki i obični olijanderi, karanfili, lozice, kao i lekovito bilje poput žalfije, lavande i majčine dušice. Ipak, najviše se kupuju muškatle, a pošto je prošla sezona njihove prodaje, Maja se sada fokusirala na trajnice u kojima može da se uživa tokom cele godine.

Fejsbuk razradio posao

Pre par meseci Maja Tarbuk Rokvić je napravila i stranicu na Fejsbuku na kojoj postavlja fotografije aranžmana i vrlo brzo je sakupila veliki broj lajkova, što ju je pozitivno iznenadilo. Poruybine za aranžmane, ali i pojedinačne biljke, su počele da stižu iz cele Srbije, a ova kreativna dama ističe da je pozitivni komentari i utisci zadovoljnih mušterija neizmerno usrećuju.

-Neke biljke koje su kućne isto stavim u aranžman, ali najviše trajnice – kaže Maja. –Stavljam ih u korpice, u keramičke ili plastiče posude ili nešto skroz drugo. Sa suprugom pravim saksije od cementa i papira, sve to iskoristimo i recikliramo. Takođe, i stare šerepe, lončiće i stare dečije cipelice nekada iskoristim kao saksije. Volim da sve bude neobično, u skladu s prirodom, a ne da je jednolično i simetrično.

Maja govori kako pored biljaka, u poneku saksiju stavi i kamenčiće jer želi da to izgleda kao prava mala bašta u saksiji. Imala je i kolekcije među kojim je prva bila „Hobitova kućica“ koja asocira na domove Tolkinovih junaka, dok su Vidovdanski aranžmani dobili taj naziv upravo jer ih je pravila na ovaj praznik. Maja ističe da je još uvek mali proizvođač, ali joj bavljenje biljkama predstavlja veliko zadovoljstvo i ispunjava je. Kako kaže, to joj predstavlja lek za dušu i odmor od svakodnevnog stresa i problema.


Pogledaj: Poljoprivredno gazdinstvo Gajić – Kvalitet i ljubav prema uzgoju biljaka ispred kvantiteta


Pronašli mir u manjoj sredini

Upravo je ljubav prema prirodu i želja za sopstvenim dvorištem i baštom bila jedan od razloga zbog kojih se porodica Tarbuk Rokvić pre šest godina preselila iz Novog Sada u Bačku Palanku. U manjoj sredini su pronašli svoj mir, i priliku da imaju svoju kuću i dvorište u kojem deca mogu bezbrižno da uživaju.

-Plus je spoj lepog i korisnog, dobro dođe da upotpuni kućni buyet, a i sa cvećem je uvek divno raditi – veli naša sagovornica koja naglaša kako je oduvek volela cveće. -Cene aranžmana su povoljne, ali mi bitnije zadovoljstvo, da sam srećna sa tim što radim, nego ta materijalna strana. Uživam u tome i to mi je dodir sa tim što sam oduvek volela, ali i sa strukom. Nadam se da ću u budućnosti imati veću proizvodnju i da će ovaj posao još više zaživeti.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here