Snažna eksplozija u Bejrutu, najmanje 78 poginulih (VIDEO)

38

Dve veoma jake eksplozije sravnile su sa zemljom veći deo luke Bejruta i oštetile mnoge zgrade u glavnom gradu Libana, poginulo je najmanje 78 ljudi, a više od 4.000 je ranjeno.


Najsnažnija eksplozija koja je pogodila Bejrut poslednjih godina zatresla je grad toliko da je deo stanovnika mislio da je prestonicu zemlje pogodio zemljotres. Eksplozija je stvorila udarni talas koji je pogodio veći deo grada, popucala su prozorska stakla, te su se rušili balkoni stanova.

Do eksplozije je došlo u lučkom delu grada 4. avgusta. Libanski ministar unutrašnjih poslova rekao je da inicijalne informacije govore da je došlo do eksplozije materijala koji je zaplenjen pre više godina i bio je uskladišten u luci. Neki govore o eksploziji hemikalija.

Po snimcima na društvenim mrežama, najpre se u luci video svetli dim, a potom je grad zatresla veoma snažna eksplozija. Oni koji su snimali odbačeni su unazad velikom snagom udarnog talasa.

Predsednik Libana pozvao je na hitan sastanak Vrhovnog veća obrane. Premijer Hasan Diab proglasio je 5. avgust za Dan žalosti.

Mediji pišu da se eksplozija dogodila neposredno pred izricanje presude na suđenju povodom ubistva bivšeg premijera Rafika Haririja u 2005. godini.

Sud Ujedinjenih nacija spremao se da izrekne presudu četvorici osumnjičenih za ubistvo Haririja bombom aktiviranom u kolima.

Sva četvorica su članovi proiranske Hezbolah grupe, koja je oduvek odbacivala bilo kakvo učešće u ubistvu Haririja. Sudi im se u odsustvu, a presuda bi trebalo da bude izrečena u petak.

Moguća druga eksplozija navodno se odigrala u Haririjevoj kući u gradu.

Uzrok eksplozije još uvek nije poznat, ali navodi se da je možda reč o nezgodi. Državna novinska agenicja Libana izveštava o požaru koji je izbio na depou za eksplozive u luci.


Pogledaj: Vakcina Novavaksa uspešno proizvela antitela


 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here