Bejrut – demonstracije sa suzavcem nakon eksplozije u luci

20
Foto: Demonstranti su razbijali izloge i bacali kamenje na policajce u kvartu u okolini zgrade parlamenta (Reuters)

BEJRUT: Nezadovoljni Libanci tokom noći su izašli na ulice da izraze velko nezadovoljstvo liderima nakon eksplozije u luci.


Policija je upotrebila suzavac u Bejrutu da bi rasterala više desetina demonstranata koji su tokom noći izašli na ulice da izraze veliko nezadovoljstvo libanskim liderima, posebno nakon eksplozije u luci ove sedmice, koja je simbol nekompetentnosti i korupcije vlasti.

Demonstranti su razbijali izloge i bacali kamenje na policajce u kvartu u okolini parlamenta, javila je libanska državna novinska agencija, prenosi Beta.

Među demonstrantima ima povrijeđenih, navela je agencija.

Incidenti su izbili uoči velikih antivladinih demonstracija zakazanih za subotu.

 

Godine korupcije i lošeg upravljanja

Za mnoge Libance razorna eksplozija je bila kap koja je prelila čašu nakon niza godina korupcije i lošeg upravljanja političke elite koja je decenijama na vlasti.

Eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 137 ljudi, hiljade ih ranjeno, a desetine hiljada ostali bez krova na glavom, izazvana je, kako se veruje, požarom koji je zahvatio zalihe 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata, a koje su vlasti ostavile u skladištu da stoji godinama uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

Stanovnici Bejruta iskalili su juče gnev prema liderima tokom posete francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Uzvikujući „Revolucija!“, oni su se okupili oko Makrona, koji je obećao da će vršiti pritisak na političare da provedu reforme.


Pogledaj: Plutajuća bomba donela smrt u Bejrut – uzrok katastrofe?


 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here