Pooštren režim prelaska grčke granice

24
Foto: EPA-EFE (Pantelis Saitas)

ATINA: Od petka uveče stupa na snagu zabrana grčkih vlasti o prelasku svih kopnenih graničnih prelaza prema Grčkoj od 23.00 do 07.00.


Agencija BTA izveštava da je iz zabrane izuzet samo prelaz Kulata-Promahon na granici sa Bugarskom.

Juče je predstavnik grčke vlade Stelios Pecas najavio ovu novu restrikciju uz obrazloženje da je uvedena zbog povećanja broja zaraženih od korona virusa, prenela je agencija ANA-MPA.

Grčke vlasti su juče zabranile ulazak u zemlju tokom noćnih sati preko prelaza Kakavia na granici sa Albanijom, ali je ova mera, nešto kasnije, uvedena za sve kopnene prelaze osim pomenutog Kulata-Promahon na granici sa Bugarskom.

 

Karantin na lokalnom nivou?

Na grčkom ostrvu Poros zbog povećanog broja pozitivnih slučajeva na korona virus od danas u naredna deset dana će biti na snazi restriktivnije mere koje uključuju i zabranu rada ugostiteljskih objekata od 23.00 do 7.00 časova, prenosi portal a1on.

Na osnovu naređenja zamenika ministra civilne zaštite Grčke Nikola Hardaljasa na grčkom ostrvu Poros dozvoljeno je najviše četiri osobe za jednim stolom u kafićima i restoranima, otkazuju se svi događaji poput zabave sa živom muzikom, verski događaji, pijace i slično. Na snazi je i zabrana za javna i privatna okupljanja više od deset osoba, kao i obavezno nošenje maske na otvorenom i zatvorenom.

Ostrvo Poros je prvo turističko mestu u Grčkoj u kome se preuzimaju restriktivne mere za sprečavanje širenja virusa korona.

Portparol grčke vlade nije isključio mogućnost za uvođenje karantina na lokalnom nivou u određen delovima Grčke gde je zabeležan povećan broj slučaja zaraženih virusom kovid.

„To je mera koja je u prošlosti uspešno sprovedena kako bi se ograničila mogućnost da se virus širi u društvu i ukoliko bude potrebno ponovo ćemo preuzeti takve mere“, istakao je portparol grčke vlade.


Pogledaj: Bejrut – demonstracije sa suzavcem nakon eksplozije u luci

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here