Tiodorović: Uz mere, do kraja avgusta poboljšanje

77
Foto: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da bi do kraja avgusta broj zaraženih korona virusom mogao značajno da se smanji, ako bi građani nastavili ozbiljno da primenjuju mere.


„To znači da sa nekim blagim optimizmom možemo očekivati, ako bi ovako nastavili, ja sam siguran bar 15, 20 dana, da bi mi do kraja avgusta mogli da dođemo na jedan nizak nivo dijagnostike novih slucajeva oboljenja. Možda sam ja previše optimista, ali stvarno to mislim, ako bi se svi tako ponašali na dalje, uključujući i mlade i stare, onda bi mogli doći do situacije da imamo samo sporadične slučajeve“, rekao je Tiodorović za Novosti.

On navodi da je njegov utisak pozitivan, jer smatra da se građani mnogo ozbiljnije ponašaju, da su shvatili da nema šale i da je primetno da sve više poštuju mere. Napominje da su ovo ključni dani kada tako treba i da nastave da se ponašaju, da nose maske u zatvorenom, ali i na ulici ukoliko su u nekoj vecoj gužvi i ne mogu da budu na distanci.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Poslednjih desetak dana i u Nišu je povoljnija epidemiološka situacija, jer je veći broj otpusta, nego prijema u Kliničkom centru, a manje je i prvih pregleda u kovid ambulantama.

Tiodorović kaže i da među obolelima u Nišu ima sve manje Nišlija, da se taj broj kreće od 15 do 25 odsto u odnosu na broj hospitalizovanih u Kliničkom centru.

Takođe navodi da se povoljnija situacija vidi i po broju prvih pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja koji je sve manji.

„Prema podacima iz Doma zdravlja i u jednoj i u drugoj kovid ambulanti je značajno pao broj prvih pregleda, ima pregleda drugih, dnevno i po 200, 300, ali to su ljudi koji dolaze na kontrole. Nama je bitno da ovi prvi pregledi ne prelaze 30 do 50, a to je znacajno manje u odnosu na ono što smo imali pre 15, 20 dana kada je bilo i 200, 300 prvih pregleda“, kaže Tiodorović.

Niš je inače na trećem mestu po broju građana koji su u samoizolaciji, prema zvaničnim podacima, i u kućnom karantinu zbog virusa je 416 gradana, dok je juče na lečenju bilo 252 pacijenata, prenose Novosti.

Kultura bi mogla da pomogne da izdržimo epidemiju

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da razume građane čija je izdržljivost na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri meseca, dok ova sa virusom korona ulazi u šesti mesec.

Zato treba razmišljati na koji način pomoći stanovništvu da to izdrži, kaže Tiodorović za Južne vesti, jer, kako navodi, moramo da budemo svesni da će virus još dugo biti tu.

Njegov predlog je da u tome pomogne kultura.

Iako su po nalogu Štaba za vanredne situacije odložene sve avgustovske manifestacije u Nišu, Tiodorović kaže da se zalaže za to da se, uz poštovanje svih mera, održe Nišvil i Filmski susreti.

Smatra da je građanima to potrebno da bi izdržali epidemiju korone koja ulazi u šesti mesec, ali da to mora da razmatra i Krizni štab Vlade.

U Nišu je poslednjih desetak dana povoljnija epidemiološka situacija, ali su epidemiolozi upozorili da baš zato građani treba da nastave da poštuju sve mere

„Ja se zato zalažem da procenimo, to se mora uraditi na Kriznom štabu Vlade, da uz poštovanje svih mera, pustimo da rade pozorišta, bioskopi, da neke manifestacije, kao što su naš Nišvil, Filmski susreti, da se održe tako što ćemo broj gledalaca, učesnika, korisnika tih manifestacija prilagoditi onim uputstvima koje već imamo, poštovanje distance, držanje maske. Ljudima je to potrebno, oni su željni da mogu da budu u kulturi, da se duhovno oporave da bi mogli i fizički da podignemo nivo izdržljivosti,“ objašnjava Tiodorović.

Južne vesti podsećaju, iako su iz Nišvila tražili od nadležnih da se uz poštovanje svih preventivnih mera i sa smanjenim brojem posetilaca održi džez festival u avgustu, zvanična odluka je da deo programa bude onlajn, a da se, ako epidemiološka situacija bude bolja, većina programa izvede uživo u septembru.

Da li će Vlada dozvoliti Nišvil i Filmske susrete ove godine, kao što je predložio Tiodorović, znaće se narednih dana.

On kaže da stanovništvu treba snaga i energija da izdrže ovaj prelomni trenutak epidemije, jer ako do kraja meseca budu poštovali preporuke i brinuli o sebi i drugima, već od septembra biće mirnija situacija.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Kada da će nastupiti drugi talas nije mogao da precizira, jer kaže da to zavisi od mnogo faktora.

Osim sa mladima koje su lekari već obilazili na nišavskom keju kako bi im govorili o važnosti preventivnih mera, Tiodorović kaže da je i građanima potrebno pomoći da prebrode epidemiju i nauče da žive sa koronom, kao i zdravstvenim radnicima koji su prethodnih meseci „svašta videli i doživeli“.


Pogledaj: Naučnici na pragu značajnog otkrića, pronašli slabu tačku koronavirusa

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here