Rad i dalje pod senkom korone

Kulturni centar Bačka Palanka

245

Direktorka Kulturnog centra Bačka Palanka, Olja Nađ, govorila je o planovima i akcijama, na koje bitno utiče epidemija Korone.


– U okviru Muzeja grada, uspostavili smo Legat našeg bačkopalanačkog slikara Željka Drljače i još jednom se zahvaljujem njegovoj porodici, koja je donirala njegove slike i lične stvari, kako bi legat u pravom smislu bio podsećanje na našeg velikog lokalnog, ali i svetskog slikara. Zahvaljujem se u prvom redu njegovim sestrićima, Dejanu i Katarini, kao i sestri Vesni što su prepoznali našu potrebu da se na neki način odužimo velikom slikaru.

– U legatu će Bačkopalančani, ali i turisti moći da vide Željkove slike koje do sada nisu prikazivane, lične predmete iz njegovog ateljea i stana i takođe se on predstavlja i kroz svoja vajarska dela. Jako je lepo što je legat vaspostavljen da uspomena na njega nikad ne izbledi. U prizemlju muzeja su još neke slike istaknute na vidnom mestu, a njegova dela postoje i u Galeriji Kulturnog centra.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

– Biografija Željka Drljače je impresivna, on je bio akademski slikar, bio je mentor mnogim kasnijim slikarima, svi ga se sa ljubavlju sećaju, radio je mnogo sa decom i mladima, ostavio je nemerljiv doprinos širom sveta, po Italiji i drugim inostranim zemljama, gde se njegovo ime ni jednog trenutka nije zaboravilo.

– Što se tiče aktivnosti u KC (muzej, galerija i bioskop), ispoštovali smo sve mere zdravstvene zaštite, sve propisane mere bezbednosti jer je zdravlje ljudi na prvom mestu. Ova epidamija nas je, naravno, omela, kao što je omela sve sfere javnog i društvenog života, pa nismo mogli imati predviđena dešavanja tipa pozorišnih predstava, tipa koncerata, naših festivala i mogućih manifestacija koje su u opisu delovanja KC, nismo mogli da imamo ni bioskopske projekcije u zatvorenom prostoru, jer sami distributeri ne rade.

– Poštujemo i mere distance, tako da čekamo da se steknu uslovi za početak rada toliko najavljivanog letnjeg bioskopa. Žao nam je što smo privremeno morali da stopiramo naš projekat bioskopa po selima koji je jako dobro prihvaćen, ali čim se steknu uslovi, mi nastavljamo sa svim planiranim aktivnostima.


Pogledaj: Produžene Muzejske radionice za decu u Muzeju grada Bačka Palanka


– U međuvremenu smo se odlučili na aktivnosti manjeg obima, a to su muzejske radionice „Radionice sa Ramzesom“, sa mačkom maskotom Muzeja. Radionice su bile tematske, počevši od praistorisjkih životinja, preko savremenog slikarstva, praistorijskih kuća, praktično do tema koje decu zanimaju. Ograničili smo se na po petoro dece, jer u predviđenoj prostoriji možemo ispoštovati propisane mere za pet polaznika i za radionice u trajanju po dva sata. Odaziv je bio velik. U okviru muzeja postoji i Suvenirnica gde posetioci mogu da kupe predmete sa motivima našeg grada i našom oznakom.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Produžavaju se muzejske radionice

Zbog velikog ineresovanja dece produžićemo održavanje muzejskih radionica i naredna tri petka u avgustu u terminu od 11.00 do 13.00 časova u Muzeju grada Bačka Palanka. Prijave na telefon 064/88 22 159 svakog radnog dana od 8.00 do 14.00 časova.

Teme: – 14. avgusta i 21. avgusta – „ETNOLOGIJA“ (Život nekada i sada) i 28. avgusta – „NUMIZMATIKA“ (Novac kroz vekove).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here