Međunarodni dan mladih – Kakav je položaj mladih u opštini Bačka Palanka

438

Dana 12. avgusta širom sveta se obeležava Međunarodni dan mladih. Ovim obeležavanjem teži se ka skretanju pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine, kada je i osnovano Ministarstvo omladine i sporta.


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, danas je mladima čestitao ovaj dan i saopštio da Srbija ima mnogo mladih, vrednih, talentovanih i obrazovanih ljudi, te da je cilj Vlade Republike Srbije da im pruži uslove za ostanak u zemlji, a da stručnjake koji su otišli u inostranstvo, motiviše da se vrate u Srbiju.

Sve veći broj mladih se odlučuje da svoju akademsku i profesionalnu karijeru, pa i životni put razvija u inostranstvu, u sistemu koji mladima pruža više šansi za uspeh.

Maja Delić (23), diplomirana ekonomistkinja iz Nove Gajdobre za BAP Vesti rekla je da mladi predstavljaju okosnicu društva i da se od njih očekuje da ga održavaju i vode. Kako kaže, to često nije moguće jer se mladima veoma često u startu uskraćuje šansa za napretkom i upravo je nemogućnost napredovanja razlog zašto sve više mladih odlazi iz naše opštine i više se ne vraća.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

„Mladima treba pružiti šansu da idu na praksu u neku od većih kompanija, uz kasniju mogućnost zaposlenja u istoj. Danas je teško pronaći posao ukoliko imate diplomu, a niste politički opredeljeni ili nemate dobru vezu. Fakulteti sarađuju sa kompanijama koje obezbeđuju plaćenu praksu studentima uz mogućnost zaposlenja. Kompanije iz naše opštine bi treblo da se uključe u to“, govori Maja.

Položaj mladih u Bačkoj Palanci kroz političku prizmu gleda i student filozofije iz Bačke Palanke David Menčik (24) koji pak smatra da je nedovoljna zastupljenost mladih u odlučivanju u Skupštini opštine Bačka Palanka. Kako kaže, mladi pokazuju konformizam i ne rade ništa kako bi uradili nešto za sebe i još važnije – za opštinu u kojoj žive.

Drugi problem koji David Menčik vidi je ekonomsko – kulturne prirode:

Ekonomsko i kulturno bih spojio zato što se uglavnom danas smatra nemogućim ujedno ekonomski prosperitet pojedinca i njegovo kulturno uzdizanje. Drugim rečima, ako nije te sreće da potiče iz bogate porodice, sudbina mladog čoveka će se svesti na ili-ili situaciju. Ili radiš i imaš novca ili studiraš i nemaš novca. Da bi se poboljšao položaj mladih u našoj opštini ova dihotomija mora da se prekine, a ja iskreno ne vidim kako osim povećanjem stipendije za najbolje studente jer je izvesno da se sa mesečnom stipendijom od 5000 ne može preživeti mesec dana„, govori David za BAP Vesti.

David ipak ne smatra da je sve tako crno. Kako kaže,  položaj mladih u opštini Bačka Palanka je pozitivan što se tiče sportskih aktivnosti. Postoji pregršt mogućnosti za bavljenje sportom od fudbala do šaha. Ono na čemu bi moglo da se poradi u budućnosti jeste razvijanje kreativne aktivnosti kod omladine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here