Smanjena potražnja i potrošnja mesa, industrija u problemu

230
Foto: 021

Ceo region suočava se sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa jer je turizam zbog epidemije koronavirusa u velikim gradovima zamro, velikih proslava poput svadbi nema, studentske menze ne rade.


„Leto je period godine kada se manje troši meso, ali ove godine zbog pandemije već se osećaju ozbiljne posledice na tržištu te namirnice u regionu“ kaže za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.

U prvih pet meseci ove godine proizvodnja junećeg mesa u Srbiji je povećana 11 odsto u odnosu na isti period lane, živinskog 18 odsto, dok je proizvodnja svinjskog mesa smanjena 16 odsto.

Ceo region se, kaže, suočava sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa jer nema turizma u velikim gradovima, nema proslava, nisu došli ljudi iz dijaspore, ne rade studentske menze…

Napomenuo je da su proizvođači hrane, a posebno osnovnih namirnica, kao što su meso, mleko i jaja, pokazali izuzetno visok nivo organizacije u proizvodnji i velikim naporima uspeli da obezbede normalno snabdevanje tržišta, bez nestašica.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

„Sada se već osećaju ozbiljne posledice, koje se ogledaju u smanjenoj potrošnji i povećanju zaliha“, navodi Budimović.

U prvih pet meseci ove godine Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa vrednog oko deset miliona evra, od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320, Italiju 150 i ostatak u zemlje CEFTA.

Budimović je naveo da je u istom periodu lane Srbija izvezla 750 tona rashlađenog i zamrznutog junećeg mesa za 2,9 miliona evra.

Dodao je da je u prvih pet meseci ove godine izvezeno svega 210 tona svinjskog mesa, vrednog oko 300.000 evra, od toga oko 120 tona u Kinu, a ostalo u zemlje CEFTA.

Kaže da je uvoz svinjskog mesa veliki, pa je zato proizvodnja manja.

U istom periodu ove godine izvezeno je 8.800 tona polutrajnih i trajnih proizvoda od mesa, vrednih oko 23 miliona evra.

Ove godine uvoza junećeg mesa nije bilo, sem male količine telećeg, a uvozeno je 9.200 tona svinjskog mesa za oko 26,6 miliona evra, kao i oko 9.000 tona polutrajnih i trajnih proizvoda za oko 23 miliona evra.


Pogledaj: U Srbiji zabeležena 21% manja prodaja polovnih automobila

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here