„Moja prva plata“ – način da mladi započnu radni vek (VIDEO)

174

Počinje realizacija Vladinog programa „Moja prva plata“, deo paketa mera države za pomoć privredi tokom pandemije.


Nacionalna služba za zapošljavanje danas raspisuje poziv poslodavcima zainteresovanim da ponude prvo radno mesto za 10.000 mladih koji su završili srednje škole i fakultete. Deo troškova za njihove plate snosiće država, za šta je iz budžeta izdvojeno dve milijarde dinara.

Srednjoškolci će dobijati iz budžeta 20.000 dinara dotacije, a diplomci 24.000 dinara tokom devet meseci. Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, kaže za RTS da je taj program način da mladi ljudi započnu svoj radni vek.

Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da danas počinje prijava kompanija za taj program i traje do 25. septembra.

„Posle kreće prijava mladih za mesta u kompanijama. Ovaj program rešava to kako ćete početi radni vek“, kazao je Čadež.

Program traje devet meseci, a poslodavac, dodaje, nije u obavezi da nakon toga zaposli onog koji učestvuje u programu.

„Verujem da je poslodavcu važno da ako devet meseci uloži u obuku nekoga da će imati interes da ga zaposli“, dodaje Čadež.

Prijave, napominje, idu preko portala koji je uradila Kancelarija za IT, a Nacionalna služba za zapošljavanje već na svom sajtu otvorila posebnu rubriku za „Moju prvu platu“ za kompanije.

Na donacije će poslodavci dodavati svoj deo.

„Uz sve teškoće kompanije tvrde da im trebaju ljudi“, kazao je Čadež.

 

Dodaje da je za mladog čoveka je važno i da isproba nešto.

Prema anketi, napominje, nije bilo sektora koji nije pokazao interesovanje, od građevine, preko hemijske industrije.

Velike kompanije su glavnim delom prošle kroz krizu na sopstvenim snagama.

„Sada je bitno da im se pomogne da izvoze, da imamo subvencionisane kredite za izvoz, da se izdvoje veći fondovi za to, da vidimo kako da ih spojimo sa potencijalnim partnerima“, zaključio je Čadež.

 

1 KOMENTAR

  1. Ово је велика превара да се за социјалу људи држе изолованим прича се ако није теорија завере, мада се ближи време испада да су скоро све испале потпуно истините. Прешли су на праксу завере. И то преко овог нешколованог морам да будем отворен управо, странца, којег глобалистичке структуре спремаше чак и за највише рангираног у власти, пред камерама Веља Илић какав год да је, народски је бар за то, тврдио да дотични у Мадери шмрче кокаин увелико јавно.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here