Најбољи дани предузећа „Мајевица“

Времеплов Недељне новине - број 20 од 16. маја 1965. године

1761

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 20 од 16. маја 1965. године.


Гајдобра гледа у ткачницу

Почетком октобра прошле године у Гајдобри је почела да ради нова ткачница – погон Индустријског комбината у Бачкој Паланци.

Нова ткачница уселила се у погоне некадашње кудељаре која је годинама радила са „танким“ рентабилитетом. Стара кудељара нимало се није разликовала од многобројних у околним местима. Запошљавала је свега 70 – 80 радника што је за Гајдобру, место у коме је и данас наглашен вишак радне снаге, било мало.

И када је одлучено да се у хале кудељаре уселе разбоји, одједном су искрсли проблеми. Разбоји су дочекани са неповерењем. Нико није хтео да поверује да би у Гајдобри могло да опстане једно такво предузеће. Сви су се плашили судбине оних ранијих…

…Звучи помало невероватно да овај колектив који није стар ни једну годину извози већ сада преко 50 одсто својих производа. Међутим, ма колико изгледало нестварно, истинито је. Већ за ову годину закључено је један милион метара платна за извоз.

Експонати донели посла за милијарду динара

„Мајевица“ је на Новосадском сајму добила штанд поред најкрупнијих произвођача пољопривредних машина. Њени производи стоје уз производе таквог индустријског колоса какав је „Фиат“…

… -Судећи по досадашњем интересовању и разговорима са представницима разних организација – рекао нам је директор „Мајевице“ Јеврем Милошев – преко сајамских експоната осигураћемо за следећу годину послова за преко милијарду динара. За представнике источних земаља, великих произвођача кукуруза, приредићемо 17. маја демонстрцију новога млина за кабасту сточну храну, па и од тога очекујемо солидан пословни резултат.

За нови млин, интересују се и домаћи стручни кругови и произвођачи. Стручњаци из неких домаћих фабрика пољопривредних машина имају у виду уграђивање новог млина у комбајне за кукуруз, па су са директором Милошевим и конструктором машине Сивачким водили разговоре о могућностима кооперације на томе пољу.

Реконструисана пивара у Челареву

Овог месеца завршава се реконструкција челаревске пиваре, која је изграђена још 1895. године. Од оснивања, у њој скоро ништа није мењано. Једино је пре неколико година извршена замена сасвим дотрајалих дрвених буради металнима, али том незнатном реконструкцијом није се могла повећати производња пива, јер је у пивари било неколико уских грла која је требало проширити.

Ту су спадали сладара, вриони и лежајни подруми и отакаоне. Да би се капацитет тих одељења повећао, орган управљања ПД „Подунавље“, у чијем се саставу пивара налази, донео је још 1962. године одлуку да се што пре приступи њеној реконструкцији…

…Стручњаци сматрају да се после реконструкције, производња пива може удвостручити и да се, у наредних десетак година, не морају улагати никаква додатна средства за проширење капацитета…

…Прошле године у Челареву је произведено 500 вагона пива, а ове године очекује се да ће се производња попети на 700 вагона. Тек у следећој години моћи ће да се искористи пуни капацитет пиваре – 800 вагона.

Музичка школа на смотри у Винковцима

Школа за основно музичко образовање „Стеван Христић“ из Бачке Паланке учествоваће на смотри музичких школа и аматерских позоришта у Винковцима, које ће се одржати од 14. до 19. маја ове године.

…На овој смотри учествује Музичка школа са програмом који припрема, а који ће обухватати следеће инструменте: клавир (Радослава Средановић, ученица ВИ разреда извешће песму без речи од Феликса Менделсона), виолина (Ференц Бакош ученик ИВ разреда извешће Кончертино од Бакланове), кларинет (Милорад Завишић, ученик ИИ разреда извешће Моцартов коцерт за кларинет – други став) и хармоника (Радмила Петковић), ученца В разреда извешће Корачницу хармоникаша од Зилхера.

Из матичарског звања

Добили сина: Душанка и Драгомир Марковић, Марија и Драгутин Дуфек, Сава и Недељко Гргуревић

Добили кћер: Видимка и Димитрије Давидовић, Ружица и Фрањо Живковић, Јела и Боривоје Жарковић, Ана и Мишко Макиш, Доротеја и Јозеф Хајњек, Милена и Давид Бањац, Аница и Тадија Пуљић – Влахић, Розалија и Мијо Мијић.

Умрли: Марија Станковић, рођ.Вујић, 85 година, Јован Миливојев, 73 године, Стеван Грубић, 65 година

Ресторан са самопослугом касни

Први ресторан са самопослугом у Бачкој Паланци требало је 1. априла да почне са радом у просторијама старе поште. Угоститељско предузеће „Турист“ у чијем саставу ће се налазитин ресторан, већ је обезбедио сав потребан инвентар. Нови ресторан имаће капацитет 1.000 оброка дневно, што се сматра довољним за Бачку Паланку.

…Како нам је рекао директор угоститељског предузећа „Турист“ Милан Ивковић, ресторан ће прорадити тек за двадесетак дана.

– Од нас више не зависи када ће ресторан прорадити – рекао нам је даље директор Ивковић. – Ми смо „Грађевинару“ поверили радове на унутрашњем уређењу, међутим, они ево касне већ месец и по дана. Према последњем обавештењу „Грађавинар“ ће завршити радове до краја овог месеца.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here