Višekruna: Pružamo se koliko je jorgan dugačak

368
Фото: Thinkstock

Finansijski izveštaj Rukometnog saveza Vojvodine za 2019. godinu izazvao je buru među poklonicima ovoga sporta. O ovome sa generalnim sekretarom RSV Slobodanom Višekrunom razgovarala je ekipa „Dnevnika“.


Predstavnici ženskih i delom muških prvoligaša bili su, najblaže rečeno, iznenađeni ovim izveštajem, a posebno stavkama da je za sendviče, vodu, dnevnice, putne troškove za takmičenje Lige mlađih kategorija potrošeno više od dva miliona dinara, visinom primanja zaposlenih u kancelariji RSV (2.369.736 dinara), kao i za poreze i doprinose na teret poslodavca (438.024). Predstavnici ženskih klubova su se okupili i izrazili nezadovoljstvo radom RSV, a nešto kasnije pridružio im se jedan broj predstavnika muških klubova.

Bio je ovo povod za razgovar sa generalnim sekretarom RSV i računopolagačem u Savezu Slobodanom Višekrunom.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Čime opravdavate visinu ličnih dohodaka službenika kancelarije RSV i na koji način se vrednuju poslovi dva radna mesta, kada je do vašeg dolaska na ovo mesto taj posao obavljala jedna osoba?

– Moj lični dohodak kao genseka i stručnog saradnika se od 2012. godine nije menjao. Bruto zarada iznosi 2.369.736 dinara, dok se porez i doprinosi na teret poslodavca 438.024 ne odnose na zradu, već to predstavlja deo isplate službenih lica kod neoporezivog i oporezivog dela. RSV ima mnogo više aktivnosti nego drugi loptaški savezi (fudbal, odbojka, košarka), koji imaju neuporedivo više zaposlenih. Još ranije se ispostavilo da nije dobro da RSV ima jednog zaposlenog zbog pojačanog obima poslovanja. Start mog ličnog dohotka je 80.000 dinara, koji su odredili organi Saveza, ne ulazeći u to da li je malo ili mnogo. U drugim savezima imaju i veći i manji LD. Na to idu još regres, topli obrok, radni staž, markica. Trudimo se da se pružimo koliko nam je jorgan dugačak – rekao je Višekruna.

Kada ekipe igraju međusobno turnir LMK tada se ne daju sendviči i voda. No, prilikom organizacije selekcija Vojvodine i regiona, zatim testiranja, kontrolna okupljanja i odlazaka na kamp u Karataš deca su dobijala sendvič i sok, nekad i bananu.

Šta podrazumeva participacija troškova i ostalih obaveza prema Sportskom savezu Vojvodine (264.997,55 din) kada su troškovi zakupa 83.553,60?

– RSV plaća knjigovodstvo i zakup prostorija prema ŠV, a troškovi zakupa od 83.553 su kada zakupimo sportsku halu ili salu za neku svečanost, naprimer 70 godina Saveza.

SLobodan Višekruna, foto: Privatna arhiva

Kako objašnjavate troškove turnira Lige mlađih kategorija (dnevnice, takse, putni troškovi, ishrana i osveženje) u iznosu 2.182.541,43 dinara, kada učesnici LMK nisu dobili ni vodu, ni sendviče?

– Porazno je to što to komentarišu ljudi koji su ubirali te plodove i bili očevici, a sada ćute. U 2019. godini organizovali smo oko 260 turnira sa 1.300 utakmica. Službena lica plaćamo u većem delu slučajeva na žiro račun. Prihodi od LMK su 2.709.450. Po utakmici klub plaća 1.350 dinara, to je oko 3.510.000, pod uslovom da svi plaćaju na žiro račun. Čista je laž da igrači nikada nisu dobili sendvič ili čašu vode. Kada ekipe igraju međusobno turnir LMK tada se ne daju sendviči i voda.No, prilikom organizacije selekcija Vojvodine i regiona, zatim testiranja, kontrolna okupljanja i odlazaka na kamp u Karataš deca su dobijala sendvič i sok, nekad i bananu.

Možete li da prokomentarišete stavku za ishranu i osvežavajuće napitke za sednice i takmičarske aktivnosti u iznosu 423.202,40, 85.477,10 i 400.906.50. Ako tome dodamo i prethodnu stavku, to je ukupno 3.092.227,43 dinara?

– To se odnosi na članove Upravnog odbora (19 članova) koji dobijaju putne troškove i dnevnice (2.000 dinara neoporezivo) pošto po nekada sastančimo i po pet-šest sati. U to smo zbrojili i tradicionalni novogodišnji koktel. I za sastanke Zajednice klubova Prve i Druge lige plaćamo putne troškove i dnevnice. Ako sve to saberemo suma od 3,1 milion dinara je opravdana. Ponavljam, mnogi koji kritikuju tolike troškove su članovi UO ili Zajednice klubova.

Ako predsednik ili ja kao generalni sekretar odemo na neki sastanak idemo našim vozilom. Prošle godine obišli smo sve lokalne samouprave i na svakih 100 kilometara naplaćivali smo 10 litara benzina. Koliko smo putovali to i nije velika stavka

Kome su plaćeni troškovi korišćenja privatnih automovila (223.798,74)?

– Ako predsednik ili ja kao generalni sekretar odemo na neki sastanak idemo našim vozilom. Prošle godine obišli smo sve lokalne samouprave i na svakih 100 kilometara naplaćivali smo 10 litara benzina. Koliko smo putovali to i nije velika stavka.

Koji su to sportski stručnjaci kojima su isplaćeni bruto honorari u iznosu od 1.086.337,90?

– Honorari su isplaćeni direktorima liga i pomoćnicima za suđenje Prve i Druge lige, kao i za LMK. Njihovi honorari su od 40.000 do 60.000 dinara, plus porez.

Šta podrazumevaju troškovi komisije trenera UO RSV (317.350)?

– Zajednica trenera RŠ je prebacila deo kotizacija od seminara na račun trenera RSV. Te pare Zajednica trenera RSV je potrošila na okupljanje reprezentativnih selekcija, za dnevnice i putne troškove, kao i za razne sastanke komisija.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Troškovi edukacije i školovanja trenera iznose 1.186.948 dinara?

– Napravili smo sporazum sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta o školovanju trenera. Tako smo iškolovali oko 300 trenera. Po treneru je uplata 38.000 dinara ako sluša predavanja, a 50.000 ako je mentorski. Prema sporazumu, 60 odsto plaćamo Zavodu, a 40 ostaje RSV, s tim da deo od toga mi plaćamo trenere koji drže predavanja iz rukometa.

Troškovi trenera po dotaciji iz budžeta iznosi 250.522?

– Svake godine RSV Pokrajinsakom sekretarijatu za sport predlaže perspektivne igrače i jednog trenera za stipendije. Pokrajina plaća igrače (po 18.000) na račun, dok trenera isplaćuju preko nas (15.000). To su ti novci.

RSV je dobio 500.000 dinara od RSS za mlađe kategorije?

– Od tog iznosa 200.000 dinara je otišlo na putne troškove za trenere bez dnevnica, a za ostatak smo kupili 70 lopti – završio je Višekruna.


Pogledaj: RK „Lavovi BP“ – Devet godina uspešnog postojanja

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here