Ako razmišljate da kupite stan, sada je pravi momenat – olakšice za kupce

591
Foto: EPA-EFE (Focke Strangmann)

Ako se pitate da li je sada pravo vreme da kupite stan, jedno je sigurno…

Olakšice koje je u prethodnom periodu u nekoliko navrata donosila centralna banka Srbije, ne samo da vam mnogu značajno smanjiti trošak pri kupovini, već i omogućiti da do krova nad glavom dođete mnogo brže i lakše – po uslovima koji su do sada bili nemogući.

Prva mera, koju je centralna banka donela pre više od mesec dana, nesumnjivo je mnogima, a posebno mladim ljudima, skinula teret i dala odrešene ruke. Smanjenje učešća za kupovinu stana sa 20 na 10 odsto za stan od 50.000 evra praktično u startu znači manji trošak od 5.000 evra i to za sve koji prvi put kupuju nekretninu.

Druga mera koja stupa na snagu od septemba dodatno će olakšati kupovinu nekretnina i, to prvenstveno onima koji se odluče da je pazare u sivoj gradnji.

Sada će praktično biti moguće kupiti stan u izgradnji sa minimalnnim stepenom završenosti od 60 odsto ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Do sada je ovaj limit iznosio 80 procenata.

Kada je u pitanju projektno finansiranje, odnosno kada banka podržava investitora u stambenoj izgradnji, građanin kod te iste banke može u bilo kom trenutku da uzme kredit u „sivoj fazi“.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

– Sada je svim građanima olakšano dobijanje kredita i dolaženje do stana, a privredi će omogućiti brži obrt finansijskih sredstava i to će podići rast i razvoj privrede kroz građevinsku industriju – rekao je državni sekretar u resornom ministarstvu Miloje Obradović.

Nove privremene mere Narodne banke Srbije, koje bi trebalo da omoguće lakši pristup građanima stambenim kreditima, ubrzaće prodaju stanova, naročito u novogradnji, a samim tim i povećati stanogradnju, ocenio je i profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Objašnjava da će naročito prva mera koja se odnosi na uzimanje stambenih kredita za kupovinu stanova u „sivoj fazi“, podstaći rast učešća građevinske industrije u BDP i ublažiti pad privredne aktivnosti.

Jedna od (starih) pogodnosti u kupovini, koja važi i danas, svakako je i kamata na stambeni kredit. Za razliku od pre desetak godina kada je kamata u bankama išla i preko pet odsto, danas je stambeni kredit moguće uzeti po kamati i manjoj od tri procenta.

Koja je cena kvadrata?

Cene kvadrata, koje su poslednjih godina porasle i za više od 30 odsto, ostale su stabilne, a dok se očekivalo pucanje balona, stručnjaci tvrde da on praktično sada i ne postoji.

Poznavaoci tržišta nekretnina kažu da su, sve dok ima kupaca i tražnje, i cene opravdane, kao i da ne vide da će dolaziti po pojeftinjenja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here