Osamnaestogodišnja Milana iz Gajdobre u borbi za boljim životom

3338
Foto: 021

GAJDOBRA: Milana Matković iz Gajdobre otkako zna za sebe bori se strašnim bolovima, a sada čeka na operaciju u turskoj bolnici kako bi joj bio ugrađen kuk.


Osamnaestogodišnja Milana Matković iz Gajdobre bila je prevremeno rođena beba. Njena majka Biljana porodila se u 26. nedelji trudnoće. Kao tek rođena, Milana je imala samo 850 grama. Već drugog dana je dobila sepsu, a bakterija joj je praktično pojela kuk. Tako su majci objasnili lekari. Tek u petoj godini ustanovljena joj je dijagnoza – spastična diplegična cerebralna paraliza (Paralysis cerebralis spastica diaplegica).

Tako je, maltene od prvog udisaja počela Milanina borba za bolji život, bez bolova. Za operaciju u Turskoj, koja bi joj poboljšala kvalitet življenja, potrebno je 34.000 evra, a Milani nedostaje još 5.000 evra.

Zaposleni u kompaniji „NS Group Nekretnine“ su se organizovali kako bi joj pomogli: oni su se odrekli dela svoje zarade i donirali za operaciju ove mlade devojke 700.000 dinara.

Kako objašnjavaju, rukovodstvo, marketing i pravna služba kompanije odrekla se dela zarade u korist Milanine šanse za odlazak na operaciju.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Upoznali smo devojčicu i oduševljeni smo njenim pozitivizmom, osmehom i hrabrošću. Presrećni smo što smo mogli da pomognemo. Postoji mnogo onih kojima je potrebna pomoć, a mi se nadamo da će ovaj potez biti inspiracija i za druge kompanije da pomognu onima kojima je pomoć potreba. To je, između ostalog, razlog našeg postojanja u društvu – da pomažemo jedni drugima„, poručuju iz „NS Group Nekretnina“.

Datum Milanine operacije nije fiksiran, ali što se pre sakupi novac, pre će doći i do samog zahvata. I neće joj to biti prva operacija. Ova hrabra devojka je do sada imala 19 operacija.

Od kako zna za sebe je u kolicima, može da ustane uz pomoć roditeljske ruke i napravi korak – dva, uz veliki napor i iste takve bolove.

Uprkos tome, pozitivna je, ide u školu, učenica je Ekonomske škole u Novom Sadu. Ova škola je zbog Milane napravila rampu za lakši prilaz kolicama, jedan toalet je prilagođen za nju, a od škole je na revers dobila i laptop. Drugovi iz srednje škole izuzetno su pažljivi prema njoj, ide svuda zajedno sa njima, a ako treba – prenose je sa mesta na mesto.

Dirljivo je koliko su je prihvatili. Nažalost, nije bilo tako u osnovnoj školi. Uz neprekidni fizički bol koji je trpela, suočavala se sa strašnim odbacivanjem sredine. Devojčice su je isključivale iz društva i odbacivale kad god su imale priliku da demonstriraju svoju ‘normalnost’. Milani je zato bila potrebna dvostruko veća snaga da živi život koji pripada njenim godinama„, kaže Milanina majka.

U ovom trenutku Milanina nada uperena je prema Turskoj i istanbulskoj klinici „Adžibadem“, gde, tvrde tamošnji lekari, mogu da joj pomognu da kvalitet život promeni na bolje. Naime, doktori pomenute klinike su, nakon što su pregledali njene nalaze i dijagnoze, ustanovili da bi mogli da joj ugrade veštački kuk, što ovdašnji lekari odbijaju da urade, u strahu da telo možda ne bi dobro reagovalo na njega, kaže majka Biljana.

Ta dvadeseta operacija lišila bi Milanu jakih bolova koje više ni lekovi ne mogu da umanje. I ne samo to, već bi joj omogućila hod na štakama i gledanje na svet iz perspektive iz koje ga gledaju i njeni vršnjaci.

Foto: Budi human

Četvoročlana porodica Matković, već finansijski iscrpljena osamnaestogodišnjom lavovskom borbom za Milanu, kao i sve normalne porodice u Srbiji nažalost nema novac koji je potreban za operaciju u Turskoj. Zato su se obratili sebi sličnima u nadi da bismo svi zajedno mogli da prikupimo novac i omogućimo ovom detetu da dobije šansu za osmeh na licu.

Novac se prikuplja preko Humanitarne fondacije „Budi human- Aleksandar Šapić“.

I upravo to možda zavisi upravo od nas? Evo kako možemo da ubrzamo šansu Milane Matković za bolji život:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 734 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human734 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-555322-85

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004290.3
IBAN: RS35160005400004290310
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Budimo humani!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here