Još jedna loša godina za pčelare u Bačkoj Palanci

1506
Živko Ćirić i Nikola Dukić iz Udruženja „Pčela” Foto: T. Pačić

BAČKA PALANKA: Med je jedan od domaćih proizvoda koju su traženi tokom cele godine, što zbog svojih lekovitih svojstava, ali i kao ukusan i prirodan zaslađivač.


Međutim, upitno je da li će ga u narednim mesecima biti dovoljno, s obzirom na to da je tekuća godina poprilično loša za pčelare. Kako nam govori predsednik Udruženja pčelara „Pčela“ iz Bačke Palanke, Nikola Dukić, tačan uzrok za ovako loše stanje nije lako imenovati.

– Veoma teška sezona je bila i prošle i ove godine – kaže sagovornik „Dnevnika“. – Pčelarima već 30 godina i mislim da nije bilo lošijih godina od ove dve. Ne zna se ni šta je uzrok toga, bilo je i dosta lepo vreme, i bagrema i suncokreta, ali slabo ima meda. Dešava se i nestajanje i uginuća pčela. Ne znamo ni ko ni šta je prskao, ali imamo situacije da ispred košnica bude dosta uginulih pčela.

 

Nikola Dukić dodaje da je ovo loša sezona za pčelare u celoj državi, a ne samo u Vojvodini. Kako stvari stoje, izgleda da će meda u centralnim i južnim krajevim biti manje za 80 odsto u odnosu na prošlu godinu, koja isto nije bila dobra, što bi značilo da je ova sezona nezapamćeno loša. Iako je ove godine bilo vlage u zemljištu i sunčanih dana, meda je malo, a predsednik Udruženja „Pčela“ kazuje da su neki od mogućih uzroka nagle promene vremena, pojava novih sorti suncokreta ili tretiranje semena.

Još jedan od problema sa kojima se pčelari suočavaju je i falš med koga ima dosta na tržištu. Ovakav šećerni sirup se prodaje po radnjama i na pijačnim tezgama, često po niskim cenama.

– Ne znam kako stati na kraj tome i to je veliki problem – veli Nikola Dukuć. – I za pčelare, ali i za kupce koji jedu nešto što zapravo nije med. Neki ljudi kupuju med i kao lek, ili za decu, pa nikako nije u redu da se prodaje nešto što nije kvalitetno.

Kao jedno od mogućih rešenja ovog problema, može poslužiti edukacija potrošača kako bi mogli da razlikuju pravi med od onoga koji to nije. Takođe, cena može biti naznaka toga šta kupujemo, jer se falš ili lažni med može kupiti već za 200 dinara. Kako kaže naš sagovornik, realna cena pravog meda je od 800 dinara za lipov i livadski med, dok bagremov košta oko 1.000 dinara. To je cena koja može ići gore, s obzirom na činjenicu da meda ima vrlo malo.

No, uprkos problemima, pčelari iz ovog bačkopalanačkog udruženja koje broji oko 60 članova, nastavljaju da rade. Sezona je skoro pa završena, tako da se sada pripremaju za zimu. Pčele se spremaju za predstojeći period, radi se zaštita, pregledaju se društva koja mogu da zimuju i provera se da li neka treba da se prihrane kako bi lakše prezimila. Nadaju se da će nakon dve uzastopne loše sezone, sledeća godina biti bolja.

 

Vredi spomenuti da su članovi Udruženja „Pčela“, koje je jedno od udruženja pčelara na teritoriji opštine Bačka Palanka, učestovovali na nedavno održanoj humanitarnoj akciji za pomoć maloj Lani Jovanović. Sav prihod od meda koji su tada prodali uplaćen je na račun za pomoć ovoj devojčici, a Nikola Dukić kaže da će ovo udruženje i u budućnosti učestovati u sličnim akcijama.


Pogledaj: Na farmi primenjuje kompjuterski program, koji sadrži podatke o svakoj ovci i jagnjetu (VIDEO)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here