Nikola Karanović – državni reprezentativac u kajaku

Tehnička škola „9. maj“

774

Tehničku školu „9. maj“ su pohađali i pohađaju mnogobrojni uspešni sportisti. Jedan od njih je i Nikola Karanović, učenik III-5 odeljenja u Tehničkoj školi „9. maj“.


Kao sportista, Nikola je darovit za predmet Fizičko vaspitanje, koji pohađa po individualnom obrazovnom planu – IOP 3. Pitali smo profesoricu fizičkog vaspitanja, Tamaru Nikić da nam nešto kaže o Nikoli:

– Nikola se bavi kajakom. Vrhunski je sportista i ujedno je i državni reprezentativac. Pored svih svojih obaveza, koje nisu male, Nikola je i odličan učenik. Talentovan je, uporan, istrajan, motivisan za učenje i uspeh. Upravo ga je sve to i dovelo da fizičko vaspitanje pohađa po naprednom planu i programu za darovite učenike. Svojim trudom, radom i zalaganjem na časovima Nikola je napredovao, što je dovelo do još veće motivisanosti i želje za dokazivanjem, ne samo na časovima, već i u sportu kojim se bavi. Nikola je uspeo da i ostale učenike podstakne da se još više trude, rade i zalažu.

Vodili smo i razgovor sa Nikolom Karanovićem i evo šta nam je rekao:

Od kada si predmet Fizičko vaspitanje pohađao po individualnom obrazovnom planu (IOP 3) za darovite učenike? Da li ti je ovaj predmet bio omiljen tokom školovanja?

-Saznao sam u trećem razredu da ću predmet fizičko vaspitanje koji mi je oduvek bio omiljen, pohađati po individualnom obrazovnom planu.

Šta je postalo drugačije kada se počelo raditi po IOP-u 3 sa tobom?

– Radio sam posebne vežbe koje su bile namenjene samo meni. Tada mi je nastava postala mnogo interesantnija.

[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]

 

Da li je bilo teže i komplikovanije?

– Vežbe jesu bile teže i komplikovanije, ali moji redovni i jaki treninzi na kajaku su doprineli da sve vežbe odradim bez poteškoća.

Da li si se osećao drugačije u odnosu na ostale učenike iz odeljenja?

– Ne. Osećao sam se kao i svi ostali učenici iz mog odeljenja. Sve je bilo isto, samo što su se moje vežbe razlikovale od vežbi ostalih učenika u odeljenju.

Kakva su tvoja postignuća bila? Da li si išao na neko takmičenje?

-Ja sam zadovoljan svojim napretkom iz ovog predmeta. Na takmičenja nisam išao, ali se nadam da ću u skorije vreme i tu želju ispuniti i predstaviti našu školu u najboljem svetlu.

Kojim sportom se profesionalno baviš i koliko dugo?

– Da, profesionalno se bavim sportom. Treniram kajak u Kajak kanu klubu „Tarket“. U kajaku sam postigao odlične rezultate, a poslednje dve godine sam u reprezentaciji Srbije. Kajakom se bavim od svoje sedme godine.

Šta misliš o tome da li treba da posebno daroviti učenici idu u redovna odeljenja ili da idu u neku specijalnu školu?

– Mislim da darovita deca ne treba da se odvajaju od ostale dece. Sport se može negovati, usmeravati i razvijati i sa ostalim učenicima. Inače, za neku sportsku školu mogu da se opredelim i po završetku srednje škole.

Da li se u TŠ „9. maj“ školi može raditi sa profesionalnim sportistima?

– Može, i mislim da treba i dalje raditi na tome. Ujedno, to bi bio veliki uspeh i napredak za učenike sportiste, a i za samu školu.

Da li uspevaš da uklopiš obaveze u školi sa treninzima i ostalim sportskim aktivnostima?

– Uz veliki trud i napor, uspevam da uklopim školske obaveze sa treninzima. Ponekad mi je jako teško, ali moja volja za treninzima i želja da završim srednju školu, daju mi snagu i vetar u leđa da sve postignem i ponosan sam zbog toga.

Koja je tvoja poruka za buduće generacije kad je u pitanju izbor srednje škole i životnog poziva?

– Svako treba da se školuje i da završi školu koju voli. I naravno, treba se baviti sportom jer nam je zdravlje na prvom mestu.

Posetili smo i Nikolinog trenera, Miroslava Rodića koji nam je rekao:

– Nikola je jedan od najperspektivnijih kajakaša u Srbiji. Vredan je, svestran, poslušan… Standardni je član juniorske reprezentacije. U dva navrata je učestvovao u nezvaničnom svetskom prvenstvu za svoje godište i bio je sedmoplasirani. Upisao se u naš klub kao dečak, a zajedno sa kajakom odrastao i postao dobar čovek, voljen i poštovan u svojoj okolini. S obzirom na svoje velike sportske obaveze, potrebna nam je i dalje dobra saradnja sa TŠ „9. maj“ u koju Nikola ide. Svesni smo toga da je to jedini način da zajedno dođemo do uspeha.


Pogledaj: Izborno takmičenje ispunilo očekivanja

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here