Mala Sofija napokon dobila lek, uspeh zahvaljujući humanim građanima

318
Foto: Facebook Za Sofijin prvi korak

Jednogodišnja devojčica Sofija Markuljević obolela od spinalne mišićne atrofije napokon je dobila lek „Zolgensma“ koji se koristi specifično u terapijama za lečenje ovog stanja kod dece mlađe od dve godine.


„Naš san je konačno postao stvarnost. Sve ono za šta smo se zajedno borili proteklih nekoliko meseci se isplatilo. Hvala svima vama koji ste bili deo naše borbe i hvala što ste i dalje uz nas“, objavljeno je na Tviter nalogu „Za Sofijin prvi korak“.

 

Akcija prikupljanja novca je organizovana putem fondacije „Budi Human – Aleksandar Šapić“ za bebu kojoj je potreban izuzetno skup lek za ovu neuromišićnu bolest. Novac su prikupili građani, a put do Amerike obezbedili su Miodrag Kostić i Novak Đoković.

Deca sa ovom dijagnozom žive najviše dve godine, a bolest se manifestuje progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Uprkos terapijama koje je dobijala, Sofija nije mogla potpuno uspravno da drži glavu, da je odigne, da puzi, da sedi, da se okrene samostalno, da podiže nogice.


Pogledaj: Bačkopalančani velikog srca! (VIDEO)

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here