Ovo su znaci da vašoj kosi treba dodatna pomoć!

227

Svako od nas je imao bar jednom u životu problem sa oštećenom i suvom kosom ili sa peruti. U ovom tekstu ćemo ti otkriti kako da prepoznaš, kada je tvojoj kosi potrebna pomoć. Pored toga, daćemo ti odlične savete koji će oporaviti tvoju kosu.


Znak da je vašoj kosi potrebna pomoć videćete po njenom izgledu. Kosa je oštećena, lomi se, krta je, bez sjaja i suva. Sve to može dovesti do rascvetalih krajeva, koji, priznaćeš, izgledaju veoma ružno. Oštećena kosa ima mnogo nepravilnosti u strukturi keratina. Za razliku od sjajne kose, dobićeš kosu poput slame.

Ono što je najgore, jeste da mi tek kada problem postane vidljiv, shvatimo kolika je šteta našoj kosi naneta, ali tada je već kasno, potrebno je mnogo vremena kako bismo je oporavili.

Zato je veoma važno reagovati na vreme i redovno voditi računa o nezi kose. Ovo su jasni znaci da vašoj kosi treba dodatna pomoć!

Beživotna kosa i bez sjaja

Da li često koristite presu za kosu? Mnogi od nas vole peglu za kosu jer pravi čuda. Ukoliko imaš kovrdžavu kosu, pegla će je za čas pretvoriti u ravnu i mekanu kosu. Da li si se zapitala koliko peglanje šteti tvojoj kosi? Toplota koja omogućava da se tvoja kosa ispravi, znatno je oštećuje. Pored peglanja, feniranje takođe oštećuje tvoju kosu, zbog prevelike toplote. Možemo ti preporučiti da koristiš šampone za keratinsko ispravljanje kose, koji su bez sulfata.

Šamponi bez sulfata su prirodni i pored toga što ispravljaju kosu, mogu da reše sve problem (suva, oštećena i ispucala kosa). Sastojci iz tih šampona regenerišu i obnavljaju kosu.

Pored toga, trebalo bi da pre sušenja naprskaš duž cele kose sprej ili naneseš gel koji štiti kosu od toplote. Pored toga što će štititi tvoju kosu, učiniće je glatkom I mekanom. Korišćenje ovih preparata ti zaista preporučujemo, odlični su!

Kosa izgleda kao slama

Često se farbate? Koristite blanš? Farbe su najčešće veoma agresivne i negativno utiču na folikul dlake. Zato ti savetujemo da izbegavaš česta farbanja, jer ćeš uništiti i oštetiti kosu.

Jedan od velikih problema predstavlja blanš. Blanš se često koristi kod žena koje žele da posvetle svoju kosu. Međutim, ukoliko frizer uradi kvalitetno blajhanje i ukoliko ti pravilno neguješ svoju kosu, ne treba da se brineš.

Nakon blanša, trebalo bi da redovno nanosiš maske za kosu, barem jednom nedeljno, kako bi pružila kosi pravilnu negu i na taj način nahranila kosu.  Pored kupovnih maski, možeš sama da napraviš masku na prirodan način. Maske za kosu su veoma važne. Evo saveta kako da to uradiš:

Ispasiraj jednu banana sa kašikom meda. Ovu masku nanesi na kosu I ostavi da deluje pola sata. Nakon toga, kosu isperi mlakom vodom i šamponom bez sulfata. Med deluje antibakterijski, a banana će dodatno nahraniti tvoju kosu.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Oštećeni i rascvetali krajevi kose

Oštećeni i rascvetali krajevi kose su posledica korišćenja pegle, fena i boravka na suncu. Pored toga, morska voda takođe može oštetiti krajeve kose. Zato je veoma važno da i prilikom izlaganja suncu naprskaš specijalni sprej za zaštitu kose.

Ono što je važno jeste da bar jednom nedeljno neguješ kosu uljima, po svom izboru. Mi ti predlažemo kokosovo ulje. Namaži kokosovo ulje na krajeve kose I umotaj kosu u peškir. Ostavi ulje da odstoji celu noć, a ujutru kosu opera kao i obično. Kokosovo ulje je odlično za oštećenu kosu. Rezultate ćeš videti već nakon prvog pranja, očekuje te sjajna i mekana kosa.

Kosa vam se lako kida i opada?!

Gubitak kose je nešto sa čim se bore i muškarci, i žene. To je deo svakodnevnice i mnogi ljudi imaju ovaj problem. Hormonski uticaj je jedan od krivaca gubitka kose. Osim toga, genetska predispozicija je veoma važna. Žene najčešće gube kosu na temenu. Ukoliko primetiš da ti kosa opada, trebalo bi da se posavetuješ sa lekarom.

Često opadanje kose nije samo vezano za oštećenu kosu, već može pokazivati neke druge zdravstvene problem koje imaš, a ni ne znaš. Ako gubitak kose prate simptomi poput umora, bledila, lomljenje noktiju, onda možda imate anemiju. Ovaj problem bi trebalo shvatiti ozbiljno i potražiti stručnu pomoć. Ispitivanjem krvi koju radi specijalista hematologije možete utvrditi poreklo svog problema i reagovati na vreme.

Ne mora da znači da svako opadanje kose predstavlja ozbiljne zdravstvene probleme, možda ti samo nedostaje neki vitamin. Može se desiti i suprotno, kada imaš previse vitamin A, to takođe ne deluje dobro na tvoju kosu. Jedan od uzročnika opadanja kose je i stres.

Vodi računa i o kidanju kose. Devojke se često češljaju i prilikom toga kidaju kosu. To može negativno uticati na kosu i dovesti do oštećena. Možeš kupiti češalj koji ne čupa, odličan je za oštećenu kosu, kako je dodatno ne bi oštetila.

Imate perut u kosi?

Uz oštećenu kosu često dolazi i problem sa peruti. To nije ni malo lep prizor, zato ga se moraš rešiti što pre. Nastanak peruti je praćen svrabom i masnom kožom glave.

Borba protiv peruti je najčešće duga i nije ni malo laka. Zahteva posebnu negu kose. Ukoliko imaš baš previse peruti, trebalo bi da se posavetuješ sa lekarom, a on će ti preporučiti posebnu negu.

Sigurno se pitaš šta to uzrokuje pojavljivanje peruti u kosi?

Jedan od glavnih krivaca je suva koža glave. Pored toga, postoje problemi poput: gljivičnih infekcija, seboreje, problem sa ishranom, kao i nepravilna nega kose. Nedostatak omega-3 masnih kiselina takođe dovodi do nastanka peruti i suve kose. Nažalost, perut se ne može u potpunosti izlečiti u nekim situacijama, jer se izumrle ćelije ne mogu oživeti, ali se može usporiti njegovo pojavljivanje. Posebnim maskama i šamponima za kosu, ubrzo ćeš videti odlične rezultate. Ulja koja ti mogu pomoći u rešavanju ovog problema su kokosovo I ulje čajevca. Pored toga, aloe vera je sjajna, kao i soda bikarbona, a i aspirin.

Šta treba preduzeti kako bismo pomogli oštećenoj kosi da se oporavi i bude zdrava?

Saznala si koji su sve krivci za nastanak oštećene kose, a sada se sigurno pitas, kako da pomogneš svojoj kosi da se oporavi? U nastavku ćemo ti predložiti šta treba da uradiš po tom pitanju, a rezultati će te oduševiti. Veruj nam na reč!

Redovno šišanje

Redovno šišanje je veoma važno. Trebalo bi da se šišaš na svaka dva meseca. Tako ćeš obnoviti kosu i učiniti je zdravom. Ukoliko voliš dugu kosu, a ne voliš da se šišaš, preporučujemo ti da na svakih 6 nedelja skratiš I osvežiš samo malo kosu. Kosa će ti tako brže rasti, a neće biti procvetala i zapuštena.

Neke devojke ne idu redovno na šišanje i time dovode svoju kosu do oštećenja. Ukoliko se krajevi rascvetaju, a pritom ne ošišaju, vlas puca sve više i više, sve do sredine kose. Tada se tvoj problem povećava i potrebno je da skratiš kosu vise nego što si mislila. Kako ne bi došlo do ovog problema, posećuj frizera na svakih 6-8 nedelja i ne brini.

Prirodno sušenje kose

Na početku teksta smo pisali koliko toplota oštećuje kosu. Vreme je da sušenje kose fenom, zameniš sa prirodnim sušenjem kose. Sve što ti je potrebno jeste češalj za mokru kosu. Dok se kosa prirodno suši, povremeno je češljaj. Feniranje i peglanje uvrsti samo kada moraš, u svim drugim slučajevima, priušti kosi samo prirodno. Tu spadaju: prirodne maske, prirodna ulja, prirodne šampone, kao i prirodno sušenje kose. Na ovaj način će ti kosa biti zdrava, lepa, uredna i mekana.

Veštačku kozmetiku zameni prirodnom

Prirodna kozmetika je odlična i trebalo bi da je uvrstiš u negu kose. Baci sve ono što ti je dodatno isušivalo kosu. Različiti drogerijski kozmetički proizvodi su prepuni različitim hemijama, koji negativno deluju na vlas. Zato je sada pravo vreme da kupiš prirodni šampon, prirodni regenerator, a masku možeš napraviti sama. Rezultati će biti sjajni, videćeš mnogo zdraviju kosu, koja se ne lomi, ne deluje suvo i oštećeno. Sada je pravi trenutak da kupiš prirodnu kozmetiku i posvetiš se maksimalno svojoj kosi.

Povedi računa o ishrani

Ishrana je veoma važan faktor za zdravlje kose. Izbaci iz ishrane: slatkiše, testeninu, belo brašno i alkohol. Uvrsti u ishranu što vise voća i povrća. Nezdrava ishrana nije dobra za zdravlje organizma, a isto tako, nije dobra za zdravlje kose, jer u zavisnosti od ishrane, tvoja kosa će biti lepa i negovana ili oštećena i suva.

Nadamo se da smo ti otkrili kako na najlakši način da vidiš problem koji ima tvoja kosa. Veoma je važno da to na vreme primetiš, kako bi uspešno mogla da joj pomogneš i uživaš u njenom sjaju.


Pogledaj: Kompozitni i troslojni parket – podovi za savremeni dom

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here