Mala preduzeća će prva početi da otpuštaju, samo u uslužnim delatnostima oko 50 hiljada otkaza

392
Фото: Pixabay

Između 140.000 i 160.000 radnih mesta moglo bi da bude ugašeno ove godine u Srbiji, procene su MMF-a, a procena je i da će mala preduzeća prva početi da dele otkaze.


U izveštaju MMF-a istaknuto je da su smanjene kamatne stope, državne garancije za kredite malim i srednjim preduzećima i subvencionisani zajmovi Fonda za razvoj tek kratkoročno smanjili troškove kamata.
Rizična dugovanja preduzeća bi mogla da budu u porastu i to za više od 40 odsto do kraja 2020, ako se ne preduzmu mere za ublažavanje tog stanja“, ističe se u izveštaju MMF-a, a prenosi Danas.
[rev_slider alias=“kasica-s-„][/rev_slider]
Oni napominju da bi pandemija mogla dalje da utiče na nezaposlenost, a da bi odobravanje novih zajmova moglo da utiče na sposobnost preduzeća da plaćaju kamate. Osim toga MMF u izveštaju pominje i da je od 100.000 do 12.000 radnika u Srbiji zaposleno u firmama koje imaju problem sa plaćanjem kamata i sa likvidnošću i ističu da su naročito osetljivi sektori poput industrije mašina i opreme, maloprodaje, veleprodaje, transporta i ugostiteljstva.
Proizvodni i uslužni sektor su najugroženiji, tvrdi Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku. Nedavna analiza koju je ova Mreža radila pokazala je da je u proizvodnom sektoru 23 odsto firmi ugroženo, a da je pad koji beleže između 15 i 20 odsto. U uslužnom sektoru, kaže on za Danas, situacija je još lošija, jer je 38 odsto firmi ugroženo a njihov pad je u proseku 40 odsto.
„Očekujemo da će se u uslužnim delatnostima 40 do 50 hiljada radnih mesta ugasiti. Biće to najčešće mikro i male firme, one sa jednim, dva, tri zaposlena, naročito one koje rade sa inostranstvom. Čak i firme u IT sektoru imaju problema, potom prevodioci i čitav niz onih koji se bave nekim specifičnim uslugama„, ističe Rajić.
On dodaje da bi jedan od načina prilagođavanja mogao biti suspendovanje poreza i doprinosa kako bi poslodavci nastavili da isplaćuju neto zarade zaposlenima. To bi moglo da održi sistem, nivo zarada i zaposlenost, smatra Rajić.
Za sindikate, procena MMF-a nije ništa novo, kaže za Danas Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.
„Država je sa ovim merama pomoći privrede već predvidela otpuštanja, samim tim što je pomoć dala svima i mogućnost da i sa tom pomoći mogu da otpuste do deset odsto radnika. Strahujemo da bi dobar deo poslodavaca koji je uzeo pomoć mogao da otpusti i više kada prođe period na koji su se obavezali da neće otpuštati“, ističe Vuković.
Ono čega se sindikat pribojava je šta će biti sa radnicima ako ne bude novih mera.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here