Preminuo filmski reditelj Goran Paskaljević

228
Izvor: RTV/Youtube, printscreen

Proslavljeni srpski filmski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.


Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za Televiziju Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu snimio je 1976. godine.

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta i Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga.

Bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

U novembru 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.

Zelenović: Otišao je jedan od najboljih reditelja ex-YU

Otišao je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja u poslednjih 30 godina na prostoru nekadašnje Jugoslavije, izjavio je za Tanjug Radoslav Zelenović, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, povodom smrti Gorana Paskaljevića.

Zelenović napominje da je Paskaljević bio dete Kinoteke i da to nikada nije krio.

„Na njega su presudan uticaj imali filmovi koje je u doba stasavanja pogledao upravo u Jugoslovenskoj kinoteci. Studirao je u Pragu i postao deo autora iz nekadašnje Jugoslavije koji su u istoriji naše kinematografije poznati kao pripadnici Praške škole“, kazao je Zelenović.

Podsetio je da je Paskaljević snimio oko tridesetak dokumentarnihm Tv i igranih filmova.

„To nisu bili spektakli, već intimistički filmovi čiji su junaci bili obični ljudi i njihovi problemi. Svako od nas je mogao da bude junak Paskaljevićevih filmova i on je svoje junake branio… Branio je njihovo pravo na bolji život bez obzira da li su oni bili čuvari plaže ili štićenici staračkog doma“, kazao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, Paskaljevićevi filmovi su bili prepoznatljivi svuda u svetu.

„Poznate su retrospektive njegovih ostvarenja u svetskim filmskim centrima. Veliki gubitak za našu kulturu i kinematografiju predstavlja odlazak Gorana Paskaljevića“, rekao je Zelenović.

Vukosavljević: Srpska kultura siromašnija za jedno veliko ime

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je večeras saučešće povodom smrti proslavljenog režisera i scenariste Gorana Paskaljevića, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

„Srpska kultura ostala je siromašnija za još jedno veliko ime. Povodom potresne vesti o smrti Gorana Paskaljevića, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta“, naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Istakao je da je Paskaljević obogatio srpsku i svetsku kinematografiju brojnim kvalitetnim filmovima i svojevrsnim rediteljskim rukopisom.

„Paskaljević je tananim senzibilitetom, tiho, ali snažno i ubedljivo tkao svoju filmsku poetiku i oslikavao svoje junake i njihovu epohu kritički ali bez jetkosti, kao mudri čovekoljubac“, naveo je ministar.

Dodao je da je srpska i nekada jugoslovenska filmska publika decenijama bila ponosna na svog praškog đaka i ostvarenog talenta, a Paskaljević joj je to obilato vraćao filmovima kojima joj je grejao dušu, vrline slikao ljubavlju, a mane humorom i suptilnom ironijom.

„Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini“, navodi se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.


Pogledaj: FOTO, VIDEO: Avion Vojske Srbije se srušio kod Loznice, stradao jedan pilot, za drugim se traga

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here