Dan za odmor: U Sloveniji nedeljom više neće raditi prodavnice

90
Foto: Pixabay

Nakon dve decenije borbe, parlament u Sloveniji odlučio je da se prodavnicama zabrani rad nedeljom i praznicima.


Ovim pitanjem su se bavili poslanici, Ustavni sud, a još davne 2003. godine su se po ovom pitanju izjašnjavali i građani na referendumu.

Izmenama Zakona o trgovini, za čije su usvajanje u Narodnoj skupštini glasala u utorak 72 od 88 poslanika, uz retke izuzetke se zabranjuje rad prodavnica nedeljom i praznicima, piše Blic.

Od zabrane su izuzete trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, prenosi Indikator.ba.

 

Takođe, nedeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedeljnom je tada podržalo nešto više od 57 posto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi usvojenim amandmanima, a najavila je i mogućnost ocene ustavnosti zakonskog rešenja.


Pogledaj: U DZ „Dr Mladen Stojanović“ stiglo 3700 doza vakcina protiv gripa

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here