Uređeni stanični koloseci u Gajdobri Futogu i Karavukovu

1046
Foto: Železnice Srbije

KARAVUKOVO/GAJDOBRA: Prugom Novi Sad – Bogojevo dnevno iz pravca Subotice, Sombora, Novog Sada, kao i Hrvatske prođe tri do pet teretnih železničkih kompozicija.


U putničkom železničkom prevozu svakodnevno ovom prugom saobraća 11 putničkih vozova na relaciji Novi Sad – Sombor – Subotica.

Dva meseca trajali su radovi na uređenju staničnih koloseka u tri železničke stanice – Futog, Gajdobra i Karavukovo, a ovih dana predstoje radovi u Odžacima. Rekonstrukcija staničnih koloseka u ove četiri stanice između Novog Sada i Bogojeva izuzetno je značajna, jer će ova pruga predstavljati alternativni železnički pravac tokom izgradnje pruge za velike brzine na deonici Novi Sad – Subotica.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Radnici „Infrastrukture železnice Srbije“ završili su sredinom septembra planirani posao u stanicama Gajdobra i Karavukovo, a pre toga u avgustu i u železničkoj stanici Futog. Sanacijom koloseka u Futogu, Gajdobri i Karavukovu brzina vozova u teretnom železničkom saobraćaju je sa dosadašnjih 20 km/sat povećana na 50 km/sat, a osovinsko opterećenje pruge sa 16 na 22,5 tona po osovini. Povećana je propusna moć pruge, kao i bezbednost saobraćaja na ovim deonicama. Obavljenim radovima na kolosecima tri železničke stanice omogućeno je i znatno sigurnije i efikasnije odvijanje železničkog saobraćaja prema Somboru i Subotici, kao i prema državnoj granici ka Hrvatskoj.

U železničkoj stanici Karavukovo potpuno su rekonstruisani drugi (857 metara) i treći (795 metara) kolosek, zamenjena je jedna skretnica, kao i oko 400 metara na otvorenoj pruzi ispred ulazne skretnice. Pored toga „Infrastruktura železnica Srbije“ uredila je i putni prelaz kod groblja, koji koriste poljoprivrednici, tako da je sada njima olakšan dolazak do njihovih njiva. U rekonstrukciju staničnih koloseka u Karavukovu uloženo je 1,75 miliona evra.

Slede radovi u Odžacima

Preostalo je još da se rekonstruišu koloseci u stanici Odžaci, pa da budu završeni svi planirani radovi na obnovi ukupno 9,5 kilometara staničnih koloseka između Novog Sada i Bogojeva, čija je ukupna vrednost 5,7 miliona evra. Planirano je da radovi na rekonstrukciji tri stanična koloseka i zameni sedam skretnica u stanici Odžaci počnu ovog meseca i da budu završeni do stupanja na snagu novog železničkog reda vožnje, 13. decembra 2020. godine.

Četiri skretnice zamenjene su u železničkoj stanici Gajdobra, kompletno su uređeni 2. i 3. kolosek, uređeno je više od 500 metara otvorene pruge, kao i 120 metara pruge iza skretnice za Bogojevo. Vrednost radova u stanici Gajdobra je 1,14 miliona evra. Na putu koji povezuje Bačku Palanku i Silbaš, na izlazu iz Gajdobre uređen je putni prelaz, tako da danas vozači preko ovog izuzetno prometnog prelaza udobnije putuju. Obnovljena je automatska signalizacija, cevovod, delovi kolosečne konstrukcije, a posao je završen postavljanjem novog sloja asfalta.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

U Futogu kompletno su zamenjene šine i pragovi na drugom i trećem staničnom koloseku u dužini od 672, odnosno 637 metara. Ovim radovima obezbeđeno je putnicima i korisnicima znatno bolje i bezbednije putovanje kroz stanicu, jer je poslednji put rekonstrukcija koloseka izvedena pre nekoliko decenija. Vrednost ovih radova je 1,27 miliona evra, saopšteno je iz „Infrastrukture železnica Srbije”.


Pogledaj: Besplatne radionice keramike za decu u Bačkoj Palanci (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here