Slađana Tanasijević iz Bačke Palanke ima kolekciju sa više od 4000 kaktusa

Cvetanje kaktusa i sve ono što niste znali o pravilnoj nezi ovih biljaka

3344
Foto: Slađana Tanasijević, izvor: Agroklub

Slađana Tanasijević ima kolekciju sa više od 4.000 kaktusa, a iza nje stoji veliko znanje i iskustvo ali i privilegija da uživa u nesvakidašnjoj lepoti njihovih cvetova koji se lagano otvaraju kao nagrada za pravilnu negu i brigu tokom cele godine, piše portal „Agroklub“.


Gajenje kaktusa nije previše zahtevno, obzirom da pripadaju grupi najotpornijih biljaka, ali kako će rasti i cvetati zavisi od toga koliko se i kako vlasnik brine o njima. Bilo da su veliki ili mali, uvek su originalni, dekorativni, a posebnu vrednost i draž imaju kada procvetaju.

Ovako počinju priču gotovo svi ljubitelji malih bodljikavih biljaka kao i sagovornica „Agrokluba“ Slađana Tanasijević iz Bačke Palanke koja svoju kolekciju upotpunjuje već 20 godina. Imala je na početku samo nekoliko komada, a kako je rasla ta specifična ljubav krenula je da ih istražuje preko interneta i da ih nabavlja sa svih strana.

„Sada imam kolekciju od oko 4.000 komada, više od 1.000 vrsta sam uspela da nabavim i odnegujem, a zavolela sam ih zbog njihove raznolikosti, lepote bodlja i cvetova“, kaže Tanasijevićeva naglašavajući da nisu zahtevni, a kako bi biljke bile zdrave, lepe i sposobne da cvetaju potrebno je obezbediti uslove za njihov rast, sunce tokom leta, supstrat, koji mora biti takav da omogućava da višak vode što pre istekne iz saksije kako bi se zemlja brže osušila.

Priprema za zimski period podrazumeva hemijski tretman

Takođe ključnu ulogu igra i voda, odnosno zalivanje jednom nedeljno tokom letnjih meseci.

„U periodu od marta do oktobra kaktusi su u dvorištu, a tokom septembra kada ih slabije i ređe zalivam praktično počinju pripreme za zimski period, a to podrazumeva i hemijski tretman fungicidima i akaricidima. Biljke moraju biti potpuno zdrave i suve i samo takve mogu da unesem na police u suterenu kuće, u protivnom ako su vlažne mogu da trule ili gube formu, iskrive se. Optimalna temperatura u prostoriji gde kaktusi zimuju je od pet do 10 stepeni kako bi biljke mirovale, ne treba im svetlosti osim za klijance za koje koristim posebne lampe.“

Cvet na kaktusu, najčešće, traje 24 sata. Izvor: Agroklub, foto: Slađana Tanasijević

Sredinom februara priprema ih za iznošenje na dvorište tako što ih malo osveži i čim temeperatura pređe pet stepeni spremni su za izlazak iz zatvorene prostorije. Kako dalje objašnjava, biljke kaktusa mogu ući u period hibernacije – zimskog sna tako što se izvade iz saksije, dobro osuši koren, zamotaju se u papir ili stare novine, slože u gajbicu i tako ostave do proleća.

Razmnožava ih samo vegetativno

Obzirom da je razmnožavanje kaktusa iz semena dugotrajan proces, seme je izuzetno sitno – pet puta sitnije od semena maka, potrebno je tri do četiri godine da naraste tek mala biljka, najčešće ih razmnožava vegetativno-izdancima.

„Saksija u kojoj raste kaktus mora biti tek malo veća od biljke da koren ‘ne luta’, a kada biljka dodiruje obod saksije vreme je za presađivanje. Ja obično prstima polako uhvatim kaktus pri korenu gde je manje bodlja i polako ga presadim u drugu saksiju tako da biljka bude odmaknuta jedan centimetar od oboda. Nije mi problem ako se ubodem, žao mi je ako tom prlikom polomim ili otkinem kaktusu bodlju“, rekla nam je Tanasijevićeva dodajući da su svi ljubitelji kaktusa dobri i nasmejani ljudi opčinjeni svojim biljkama, da još nije srela nekoga ko ima kolekciju, a da nije vedrog duha i uvek raspoložen za priču, korisne savete, pitanja bilo da je doktor nauka, lekar, radnik…

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

„Jedva čekam da procvetaju“

Za nju sadnja, zalivanje, nega kaktusa je najlepši hobi, zato se, kaže i ne opterećuje prodajom.

„Volim da odabranu kolekciju ponesem na neku maifestaciju i sretnem se sa drugim uzgajivačima. Kada za kaktuse uvek pronalaziš vreme i kada im pokloniš pažnju i ljubav, neguješ ih godinama shvatiš da neke biljke nemaju cenu. Jedva čekaš da procvetaju, da te obraduju cvetom jedinstvene lepote i mirisa u čemu uživaš najčešće samo 24 sata ali ima i onih čiji cvet traje nekoliko dana“, kaže baštovanka iz Bačke Palanke i dodaje da često kada ide na posao ponese „kaktusić“ koji treba da procveta kako joj ne bi promakao taj dragocen momenat.

Svoje male „ljubimce“ drži na prozoru ili u dvorištu i kad god može posmatra prizor otvaranja cveta, a onda ga slika bezbroj puta. Sebe jednoga dana vidi u velikom plasteniku prepunom kaktusa.


Pogledaj: „Poljoprivrednik budućnosti“ – Milan Bulajić iz Bačke Palanke (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here