Novi uslovi za odlazak u penziju od 1. januara

1557

Od 2021. važe nova pravila za penzionisanje žena, što znači da svaki zahtev koji podnesu posle 31. decembra ove godine podleže novim, rigoroznijim uslovima.


S druge strane, uslovi za odlazak u redovnu penziju za muškarace ostaju isti, ali do promena će doći kada je u pitanju prevremeno penzionisanje.

Uslovi penzionisanja za žene

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada, kada su u penziju mogle sa 60 godina života i 15 godina radnog staža, za žene se svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kada će građanke Srbije moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, dve godine duže nego danas.

 

Tako će naredne kalendarske godine žene u starosnu penziju moći sa 63 godine i dva meseca života, umesto 63 godine koliko je potrebno da imaju za penzionisanje u 2020. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina, piše „Blic“.

Ukoliko žele da odu u prevremenu penziju, takođe važe nova pravila. Za ovu godinu uslov je 57 godina i osam meseci života i 39 godina staža. Za narednu je to 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života.

Uslovi penzionisanja za muškarce

S druge strane, muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Ima, međutim, promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju.

Oni su, naime, ove godine u prevremenu penziju išli sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseca života. Sledeće godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose, saznaje „Blic“.


Pogledaj: Oblaci sa zapada su nam doneli kišu, kada prestaju padavine

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here