Obeležena Dečija nedelje u NB „Veljko Petrović“

304
Foto: Narodna biblioteka "Veljko Petrović"

Protekle sedmice, u periodu od 5. do 10. oktobra, u gradovima širom Srbije organizovane su aktivnosti za decu u okviru „Dečije nedelje“, koja je ove godine održana pod sloganom „Podeljena sreća dva puta je veća“.


Cilj ove manifestacije je skretanje pažnje javnosti na decu i mlade, na njihova prava, potrebe dece u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, te da imaju pravo da odrastaju u što boljim uslovima.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

 

Dečija nedelja se obeležava od 1934. godine. Od 1987. godine je na predlog Organizacije „Prijatelji dece Srbije“ uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci, dok je Konvencija o pravima detete Ujedinjenih nacija, usvojena 1989, osnovni dokument za planiranje i realzaciju aktivnosti u toku „Dečije nedelje“.

Ova manifestacija podstiče dalji razvoj i položaj deteta i „podseća sve relevantne društvene aktere na neophodnost pružanja obrazovne, socijalne, zdravstvene, kulturne i finansijske podrške svakom detetu u našem društvu“.

Dečije odeljenje „Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ je i ovaj put uzelo učešće u manifestaciji. „Dečija nedelja“ je organizovana na nešto drugačiji način nego ranije, vodeći računa o zdravlju, kako dece, tako i ostalih učesnika, poštujući sve epidemiološke mere u borbi protiv širenja virusa kovid.

Učenici prvog razreda svih osnovnih škola su dobili na dar besplatne članske karte, a sa njima i mogućnost da uživaju u sreći koju im može podariti knjiga. Svi oni mališani koji nisu bili u prilici, iz objektivnih razloga, da posete Dečije odeljenje zajedno sa svojim drugarima i učiteljicama, učiniće to s roditeljima.

Za razliku od prethodnih godina, samo nekoliko grupa dece iz OŠ „Sveti Sava“, je zajedno sa svojim učiteljicama posetilo Biblioteku. Bibliotekarke, mr Borislava Toljagić-Segedi i Milka Rodić, su se potrudila da budu što bolji domaćini.

Za mališane su, pored članskih karata, pripremile izložbu novih i veoma interesantnih knjiga, kao i kraću edukativnu radionicu. Cilj ove radionice je bio da deca nauče da čuvaju knjige. Na jednoj strani su imali izložene nove, zanimljive knjige, a na drugoj uništene.


Pogledaj: Pokrov Presvete Bogorodice: Žene poste i veruju da će lakše rađati


Trebalo je da shvate da nemaju samo oni pravo i mogućnost da listaju i čitaju baš tu knjigu, već to treba da čine godinama neke nove generacije. Ako se pristupa pažljivo i odgovorno, rezultati su mnogo veći i značajniji, ne samo u svetu knjige, nego i u životu.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here