Pravi se spomen soba

Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca Bačka Palanka

652
Foto: Nikola Šegan

Udruženje ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca u poslednjih nekoliko meseci pravi spomen sobu za sve ratne vojne invalide, ranjenike i poginule u ratovima 1991-1999., a akcenat je na 1999. godini i NATO agresiji na našu zemlju.


Ovo se radi, prema rečima predsednika Udruženja RVI Mirka Bailova, zato da ne zaboravimo našu istoriju i ratove, a posebno novi naraštaji da znaju gde se i kako vodila legendarna bitka na Košarama i mnogim drugim ratištima.

– To jednostavno ne smemo da zaboravimo i treba da se poštuju izgubljeni životi naših sugrađana. Neko će reći, to je istorija, mi nikada više nećemo ratovati, ali to je i istina, makar treba da poštuju one koji su ostavili živote na ratištima ili koji su dobili invaliditet, kaže Bailov i nastavlja:

– Za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka žitelji naše opštine su se i više nego maksimalno odazivali u vojsku, što putem mobilizacije u rezervu što u dobrovoljce. Nikada naša opština nije u tome zaostajala i zato hoću da napravimo ovu spomen sobu u znak sećanja na poginule, ratne vojne invalide, ranjene…

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

– Moram tu da dodam da je opština Bačka Palanka tokom 90-tih godina imala 121 ratnog vojnog invalida i 18 poginulih boraca, mada te evidencije nisu potpune. Lično sam kao osamnaestogodišnjak bio na ratištu u Slavoniji u Hrvatskoj, kasnije i na drugim ratištima. Jednostavno, ne smemo nikoga da zaboravimo i idemo hronološkim putem. Nećemo objavljivati slike poginulih bez saglasnosti njihovih porodica ili potomaka.

– Planirali smo i školske posete ovoj spomen sobi kako bi se naši naraštaji upoznali sa istinom. Spomen soba se radi u Muzeju grada i biće kompletno u znaku ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka. Međutim, Udruženju RVI nedostaju još neke stvari.

– Između ostalog to je sve što se tiče ratova, poput slika, delova opreme, zastava, delova uniformi, karte operacija i tako dalje. Nedostaju nam finansije da uradimo crni plašt, biće tu i video materijala, replika oružja… Svašta smo zamislili, ali to ne može da se uradi za mesec dana. To ne može ni za pola godine da se uradi, ako hoćete da uradite kvalitetno. To je deo naše istorije i to je istina, pa kome se ne sviđa neka nas napada, mi ćemo uzvratiti trostruko, dodaje predsednik Udruženja RVI i porodica palih boraca Bačka Palanka.

Svi zainteresovani koji imaju neki primerak iz ratnih dešavanja, a koji žele da poklone za spomen sobu neka se jave Udruženju ratnih vojnih invalida.


Pogledaj: Kvadratura kruga: Hercegovačka prezimena (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here