Igračke radionice posvećene kolu

CTKU „Kosta Abrašević“

365

U okviru projekta „Popularisanje kola kao reprezentativnog elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa u multietničkoj sredini“, u dvorištu Abraševića proteklih nekoliko vikenda, održane su radionice igre kolo, na kojima su polaznici radionica bili Romi, Mađari, Slovaci, Šokci i Srbi različitih generacija koji žive na teritoriji opštine Bačka Palanka, pa i šire.


Radionicu je realizovao CTKU „Kosta Abrašević“ u saradnji sa Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije – CIOTIS i u saradnji sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U sklopu radionica održan je edukativni program koji podrazumeva obuku pripadnika različite starosne dobi, polazeći od toga da kolo ne poznaje generacijske isključivosti u bilo kom smislu. Polaznici radionica imali su obuku za igranje kola i njegovih verzija (kolo u tri, kolo u šest, Žikino kolo itd.). Radionice vodi profesionalan (obrazovan) igrački kadar iz redova CIOTIS-a i Nacionalnog ansambla „Kolo“ a u saradnji sa umetničkim rukovodiocima CTKU „Kosta Abrašević“.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Teorijska predavanja vezana za kolo realizovana su u saradnji sa predstavnicima Centra za NKN Srbije, pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Na teritoriji Opštine Bačka Palanka kolo se izvodi na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, gde su svi članovi lokalne zajednice, bez obzira na njihovu etničku, religijsku i generacijsku pripadnost, nosioci i izvođači ovog kulturnog elementa.

U izvođenju kola učestvuju deca, omladina i odrasli, muškarci i žene podjednako. Kulturno umetnička društava su važni nosioci ovog elementa jer se u sklopu koreografija tradicionalnih igara nalaze i mnoge verzije kola. Osim toga, najveštiji izvođači kola po pravilu su edukovani u nekom od kulturno – umetničkih društava, čime se opravdava postojanje ovog vida okupljanja i edukacije dece i mladih na lokalu.


Pogledaj: Folkloraši širom sveta: CTKU „Kosta Abrašević“ deo velikog projekta

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here