Nova školska godina i dalje u senci epidemije

Srednja stručna škola "Dr Radivoj Uvalić"

1016

Posetili smo bačkopalanačku Srednju stručnu školu „Dr Radivoj Uvalić“ i razgovarali sa Tomislavom Đuretićem, direktorom.


– Na upisu u novu školsku godinu smo prošli odlično, od 180 slobodnih mesta, popunili smo 173. U smeru finansijski tehničar i trgovački smer ostalo je nepopunjeno nekoliko mesta. U našoj školi postoje osam smerova: finansijski tehničar, ekonomski tehničar, poslovni administrator i turističko-hotelijerski tehničar smerovi četvorogodišnjeg obrazovanja, te kuvar, konobar, poslastičar i trgovac, koji traju tri godine.

– Kao i svaka škola i mi smo imali problem u organizaciji nastave izazvan epidemijem Kovid 19, ali u saradnji sa Gimnazijom „20. Oktobar“, pošto naše dve škole dele istu zgradu, našli smo da je najsvrsishodnije i najbolje iskoristiti prostor tako da jedne nedelje radimo mi, druge gimnazija.

– Nastavu organizujemo u dve smene, po pola razreda, da bi se ispoštovala distanca među učenicima. Nastava za prvu smenu traje od 7.30 časova do 11.35, uglavnom za putnike, a časovi traju po 30 minuta.

– Između dve smene pomoćno osoblje ima zadatak da prebriše, dezinfikuje, po mogućnosti celu školu, tada u podne dolazi druga grupa učenika, uglavnom Bačkopalančani, a nastava traje do 16.05.

– Sledeće nedelje radimo on-lajn, a gimnazija radi nastavu u školi po navedenom modelu. Uspeli smo da iskontrolišemo đake, postoje dezo-barijere, sredstva za higijenu ruku, meri se telesna temperatura, svako sa sumnjivim simptomima mora da se javi razrednom starešini i on ne dolazi u školu, no za ova dva meseca još nismo imali nijedan takav slučaj ni među učenicima, ni među zaposlenima.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

– Uslovi obrazovanja su otežani, ali kolege profesori daju sve od sebe da deci prenesu što više znanja dok su u školi, a takođe da sa pripremljenim materijalima zadrže pažnju, dok je on-lajn nastava. Što se tiče elektronskog dnevnika, ministarstvo prosvete je poslalo radnike preko leta, koji su razveli mrežu po svim učionicama, tako da sada imamo još bolji pristup internetu, vaj-faj signalima je pokrivena cela škola.

– U maju mesecu smo konkursom od Pokrajinskog sekretarijata za obrazvanje uspeli da obezbedimo jednu „pametnu tablu“ koju smo postavili u učionicu, radi kvalitetnijeg prenošenja znanja učenicima. Trenutno su toku radovi na projektu štedljive rasvete, završava se druga faza, a kompletno je infinansirano sa 12 miliona dinara od strane određenih sekretarijata.

– Čak i u ovo teško vreme, održana su neka sportska takmičenja, pa su naše učenice u ekipnoj konkurenciji u stonom tenisu, uspele da se plasiraju na republičko takmičenje. Pokušavamo da se ponašamo kao da je sve normalno, ali se pridržavamo svih preporuka vlade i kriznog štaba za funkcionisanje škola.

– Naši đaci u 99% slučajeva poštuju preporuku za nošenje zaštitnih maski, tako da sa tim nemamo neki problem. Imamo i dalje veoma dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad, sa Policijskom stanicom, sa narodnom bankom, sa Crvenim krstom, sa fakultetima, odakle nam dolaze razni predavači, amfiteatar škole je shodno preporukama, na predavanjima ispunjen do jedne trećine mesta – rekao je na kraju svog obraćanja direktor Srednje stručne škole „Dr Radivoj Uvalić“, Tomislav Đuretić.


Pogledaj: I mi živimo tu pored vas

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here