Leto 1965. godine: Reč „poplava“ je svuda prisutna

Nedeljne novine broj 28 od 11. jula 1965. godine

1366

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 28 od 11. jula 1965. godine.


Predah bez spokojstva

…Od 3. do 8. jula nivo vode kod Bačke Palanke opao je sa 770 na 758 santimetara iznad nule. Ohrabrujuća je okolnost da je prošle srede i četvrtka vodostaj počeo brže da opada. Međutim njegove dimenzije su i dalje katastrofalne. Nivo vode, na primer, veći je za 128 santimetara od dana kada je proglašeno vanredno stanje, ili za više od pola metra od najvećeg vodostaja, koji je na našem području zabeležen do ove godine…

…Posle teških i dramatičnih dana hiljade radnika i službenika konačno su se vratili na svoja radna mesta i život se u svim tokovima postepeno normalizuje. Grad je malo odahnuo ali nespokojstvo još nije vraćeno. Reč “poplava“ je svuda prisutna …

…Jedno od najbolnijih pitanja koje hitno treba rešavati je svakako obezbeđenje krova nad glavom onim porodicma čiji su domovi srušeni ili su potpuno oštećeni. Do sada u Bačkoj Palanci, Čelarevu i Mladenovu, srušeno je ili potpunom onesposobljeno za stanovanje 383 kuće u kojima je živelo 429 porodica…

Grom udario u kudelju

U nedelju posle podne, nešto posle 18 časova, na Silbaš se sručio pljusak praćen grmljavinom. U jednom trenutku grom je udario u kamaru kudeljne stabljike kudeljare „Napredak“, pogon Industrijskog kombinata u Bačkoj Palanci. Plamen je brzo zahvatio kamaru i ona se pretvorila u veliku buktinju.

[rev_slider alias=“ccsystem-„][/rev_slider]

 

Na mesto požara ubrzo su izašli vatrogasci iz Silbaša, Bačkog Petrovca, Čelareva i Bačke Palanke i učinili sve da ne dođe do katastrofe…

…Borba sa razbesnelim plamenom trajala je čitavih dvanaest časova. Prema nekim procenama ceni se da je izgorelo oko dvadeset vagona kudeljne stabljike u vrdnosti od preko osam miliona dinara. Interesantno je da je ovo drugi put da grom udara na isto mesto.

Žetva – najvažniji zadatak

…Ukupno ima pod žitaricama ove godine u opštini 11.733 hektara… …Stručna služba opštinske skupštine procenila je da će se u društvenom sektoru dobiti prosečno po hektaru 42 metričke cente pšenice, 40 ječma i 30 ovsa, a u privatnom – 30 pšenice, 40 ječme i 22 ovsa. Sa terena se, međutim javlja da će prinosi, po svoj prilici, biti još veći…

…Prema izveštajima zemljoradničkih zadruga, radovi na okopavanju i prihrani kukuruza su u privatnom sektoru više napredovali nego u društvenom… …Neokopani su samo oni kukuruzi koji se još uvek nalaze pod vodom, uglavnom u ataru Nove Palanke i Mladenova. Sada je samo potrebno nastaviti radove, punim tempom i onošto je propušteno nadoknadiće se za relativno kratko vreme.

Vojska i omladina žanju

U Mladenovu Dunav nije više prva tema. Još samo dežurni na nasipima podsećaju da opasnost još nije prošla. Žetva je smenila Dunav. Kombajni Zemljoradničke zadruge rade neprekidno na privatnom i i na društvenom sektoru.

Za sada jedini problem predstavlj ažetva u Mostongi. Podzemne vode ozbiljno su zapretile žitaricama. Na nekim mestima visina vode iznosi i do 15 santimetara. Mesni štab civilne zaštite doneo je odluku da se za žetvu u Mostongi organizuju radne brigade omladine i pripadnika JNA.

Žeteoci će na posao poći u dubokim gumenim čizmama i sa srpovima. Mostonga će valjda biti jedino mesto u čitavom bačkopalanačkom ataru gde kombajni neće moći da rade. Žeteoci će samo srpovima otkidati vlat pšenice, a stabljika će, usled vode, ostati neiskorišćena.

Otvorena nova „Izborova prodavnica“

U prizemlju zgrade broj 21 u Ulici maršala Tita, najimpozantnijoj u centru grada, uređuje se nekoliko prodavnica, koje će ne samo popuniti prazninu u trgovinskoj mreži, nego će biti i ukras grada. Prva od njih prodavnica „Jelen“ Trgovinskog preduzeća „Izbor“ – otvorena je na svečan način u prošlu sredu, u prisustvu predsednika Opštinske skupštine Svetozara Preradova, načelnika za privredu Opštinske skupštine Stevana Beka i drugih zvanica i gostiju.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

 

„Izbor“ je za ovu priliku priredio potrošačima ugodno iznenađenje: osječka modna konfekcija „Slavonija“, čiju robu ovo trgovinsko preduzeće prodaje, odobrila je sniženje cena od 10 – 60 odsto za raznu konfekcijsku robu i robu sa malim fabričkim greškama.

Ukupna svota ovog popusta iznosi oko šest miliona dinara. Sniženje cena privuklo je veliki broj kupaca, koji su od ranog jutra čekali da prodavnica prvi put otvori svoja vrata.

– Prodavnica, zapravo i nije nova, već je samo premeštena u nove prostorije – rekao nam je direktor „Izbora“ Novak Jerkov. – „Jelen“ je i do sad bio naša vodeća jedinica, sa najvećim prometom.

Mislimo, da će se u novim prostorijama promet još znatno povećati. Potrošači će imati više prostora i bolji pregled robe, a i u uslovi rada prodavnice daleko su poboljšani. Prodavnica je apsolutno funkcionalna i njen moderan izgled doprineće renomeu našeg preduzeća.


Pogledaj: Dani kada se opština Bačka Palanka borila sa stihijom Dunava

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here