Hiljade vernika na kolenima dočekalo telo mitropolita Amfilohija (VIDEO)

481

PODGORICA – Nepregledna masa ljudi okupila se juče na platou podgoričkog hrama Hristovog vaskrsenja, gde je odala poslednju poštu preminulom arhiepiskopu cetinjskom i mitroplitu crnogorskom primorskom Amfilohiju.


Sveštenstvo, verni narod i građani, među kojima i majke sa malom decom u naručju, u mimohodu kraj odra celivali su i dodirivali kovčeg preminulog mitropolita.

Posmrtni ostaci mitropolita Amfiloija, koji je preminuo u petak ujutru u podgoričkom Kliničkom centru, dopremljen je oko 14,30 sati u hram Hristovog vaskrsenja, gde će, po sopstvenoj želji, biti i sahranjen.

Scene ispraćaja mitropolita na poslednji počinak mnogi su na društvenim mrežama nazivaju „biblijskim“, jer umnogome prevazilaze one koje su proletos i letos zabeležene na masovnim litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti, a koje je pokrenuo i predvodio Amfilohije.

Kovčeg je u Hram dopremljen iz Cetinjskog manastira, gde je juče ujutru održana liturgija, a potom i mimohod građana.

U Cetinjskom manastiru kovčeg sa telom mitropolita bio je izložen u istoj prostoriji gde su i mošti svetog Petra cetinjskog, kojeg danas slavi Srpska pravoslavna crkva.

Na magistralnom putu od Cetinja ka Podgorici vozilo sa kovčegom mitropolita u tišini su duž celog puta ispratili građani.

Foto: TANJUG / Radoje Živković Radža

Snimci i fotografije svedoče da su građani u velikom broju na kolenima dočekali kovčeg mitropolita, koji će u kripti podgoričkog hrama biti sahranjen nakon nedeljne liturgije.

Brojni telegrami saučešća Mitrpoliji, sveštenstvu i verujućem narodu stižu iz celog sveta, što svedoči koliko je mitropoit Amfilohije bio voljen i poštovan.

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije je nad odrom vladike Amfilohija kazao da oseća i radost i tugu.

„Tugu zato što odlazi od nas ljudi, ali radost zato što osećamo da je u nama, u našim bićima, u našim srcima“, rekao je vladika Sergije.

Foto: Tanjug / Risto Božović

Na ispraćaju iz Cetinjskog manastira, gde je na tronu svetog Petra cetinjskog proveo tri decenije, od mitropolita sa oprostio predsednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović, koji je kazao da je Mitropolit za to vreme ispisao najsvetlije stranice u osamstogodišnjoj istoriji Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve.

„Uveren sam, dragi oče Amfilohije, da si smrću smrt pobedio, da si smrću Crnu Goru ujedinio i da i danas iz tvog ćivota, ispred ćivota svetog Petra cetinjskog, čiji praznik danas slavimo, pozivaš još jednom i bezbroj puta tvoje Crnogorce na mir ljubav i slogu, kao što si ih pozivao svih ovih godina u svim liturgijskim besedama!“, rekao je Radusinović.


Poruka: Đedo, dogodine na Lovćenu

Na jednoj podgoričkoj višespratnici u blizini hrama Hristovog vaskrsenja, gde će biti sahranjen mitropolit Amfilohije, razvučen je transparent sa njegovom fotografijom i porukom: „Đedo, dogodine na Lovćenu!“.

Godinama unazad mitropolit je u svojim besedama poručivao da na Lovćenu treba vratiti Njegoševu kapelu da bi, kako je kazivao, sa Crne Gore bilo skinuto prokletstvo.

To je bila mitropolitova želja i namera, uveren da će to doživeti i da ga u tome niko neće moći da spreči.

Bio je uveren i da će obnova Njegoševe kapele na Lovćenu doprineti unutrašnjem pomirenju naroda i vlasti u Crnoj Gori.

Foto: EPA-EFE (Andrej Cukić)

„I danas su mošti njegove (Njegoševe) na raspeću. Eno ga utamničenog u onom zindanu paganskom, vapije svojim Crnogorcima da ga vrate u njegovu crkvu, da obnove crkvu svetog Petra cetinjskog, njegovog strica, da bi on skinuo prokletstvo sa Crne Gore“, govorio je Amfilohije u maju prošle godine.

Njegoševa kapela srušena je u leto 1972. godine dekretom tadašnje crnogorske komunističke vlasti, kako bi ustupila mesto mauzoleju koji je uradio Ivan Meštrović.

Petar Drugi Petrović sagradio je 1846. godine crkvu na Lovćenu posvetivši je svom, takođe slavnom, stricu Petru Prvom, potonjem Svetom Petru Cetinjskom.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Pet godina kasnije vladika i pesnik testamentom je ostavio amanet da u toj crkvi bude sahranjen, ostavljajući prokletstvo ako mu želja ne bude ispunjena.

Želja mu je ispunjena četiri godine kasnije, pošto je 1851. godine po upokojenju najvećeg pesnika slovenskog juga, na vrhu Lovćena bilo strahovito nevreme, pa je privremeno sahranjen na Cetinju.


Apel MPC: Ispraćaj Amfilohija uz poštovanje epidemiološke situacije

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC apelovala je na sve one koji žele da odaju počast preminulom mitropolitu Amfilohiju da to urade pridržavajući se propisanih mera zbog epidemiološle situacije izazvane korona virusom, da nose maske i drže fizičku distancu.

MCP je obezbedila 5.000 maski koje su podeljene onima koji ih nisu imali, saopštila je Mitropolija.

Danas, 1. novembra, Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija biće služena u devet časova, navodi se u saopštenju.

Liturgiju će služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, uz sasluženje više arhijereja.

„Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog hrama u Podgorici“, saopštila je MCP.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here