Sastanak predstavnika vlasti i civilnog sektora: Bolje upravljanje otpadom zajednički cilj

195
Foto: Canva

Predstavnici graske vlasti i međuopštinske radne grupe za upravljanje otpadom za opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Temerin, Žabalj, Beočin, Vrbas i Srbobran, razgovarali su u petak (30.10.) o uvođenju i unapređenju sistema primarne separacije komunalog otpada.


Debata je organizovana na inicijativu Udruženja za zaštitu potrošača u okviru projekta „Zelena deponija” koju finansijski podražava Evropska unija, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom i Fondacija „Fridrih Ebert”.

Govreći o higijeni u gradu, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković kazao je da to obuhvata dva faktora – građane i preduzeće koje je osnovano da odnosi otpad. On je podsetio na to da je odlaganje otpada na mesta koja za to nisu predviđena kažnjivo, te bi svi zajedno trebalo da povedemo računa o zaštiti životne sredine. Kada je reč o regionalnom upravljanju otpadom, Stojković je napomenuo da je formirana međuopštinska radna grupa, te da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije.

– Neki projekti su završeni i približavamo se izgradnji regionalne deponije, kao i reciklažnog dvorišta, transfer-stanica, te opremanjem odgovarajućom mehanizacijom novog javnog komunalnog preduzeća, ali i opština – objasnio je pomoćnik gradonačelnika.

– Kada svi projekti budu završeni, znaćemo koliko će sve to da košta, iako sad već imamo neke okvirne iznose. Razmatrano je nekoliko mesta za izgradnju nove deponije i urađena su geotermička istraživanja, te je odlučeno da je trenutna lokacija Gradske deponije odgovarajuća za formiranje regionalne. Radi se i projekat reciklažnog dvorišta, za koji je ranije dobijen novac od Fonda za zaštitu životne sredine.

Stojković je najavio nabavku drobilica za građevinski otpad da bi se on reciklirao jer je, kako je rekao, primećeno da se na Gradsku deponiju odlažu značajne količine.

Po rečima predsednika Udruženja za zaštitu potrošača „Prosperitet” Radomira Ćirilovića, cilj okupljanja je da se sagleda trenutna situacija kada je reč o separaciji i upravljanju otpadom i izradom plana upravljanja otpadom, uporede podaci, te na osnovu toga odrede naredne aktivnosti.

– Zadovoljan sam što su se predstavnici svih sedam opština i gradske vlasti odazvali pozivu, te što su donosioci odluka spremni na saradnju, bez koje nema ni relizacije projekata – istakao je Ćirilović. – Važno je da se pomerimo s mrtve tačke, a nakon ove debate, razgovaraćemo i s predstavnicima javnih komunalnih preduzeća.

Predsednik „Prosperiteta” izneo je niz zamerki na rad JKP „Čistoća”, odnosno menayment tog preduzeća, za koji smatra da nenamenski troši novac angažujući druge firme za obavljanje osnovne delatnosti tog preduzeća, između ostalog i čuvare kontejnere.

– „Čistoća” kabasto smeće, koje, kako kažu, neodgovorni i nekulturni građani bacaju pored kontejnera, proglašava za divlje deponije, pa onda angažuje nekog da tu deponiju sanira – naveo je Radomir Ćirilović. – Osim toga, do sada je radi primarne separacije svim kućama u Novom Sadu trebalo obezbediti po dve kante za razdvajanje otpada.


Pogledaj: Do 2030. se zatvara deponija u Bačkoj Palanci, usvojen Predlog regionalnog plana upravljanja otpadom

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here