Tiodorović: Krizni štab sutra donosi nove mere

997

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da će Krizni štab sutra imati sastanak na kojem će biti donete nove mere, ali da se neće ići sa potpunim zatvaranjem.


On je za televiziju Prva rekao da se upozoravalo da će novembar i decembar biti teški, te da svoj deo nisu uradili oni koji je trebalo da sprovode i prate sprovođenje mera.

„Mislim da ovog trenutka nećemo moći da idemo sa nekim zatvaranjem, kao što je u pojedinim zemljama, jer smo mi ipak u boljoj situaciji“, rekao je on.

On je rekao da većina poštuje mere, ali da su problem oni koji ih ignorišu, te da se moglo i ranije skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata i kontrolisati poštovanje mera.

„Skretali smo pažnju na splavove, noćne klubove još pred dva meseca. Tu nije puno učinjeno i sledeća je izmena zakona o prekršajima“, napomenuo je on.

Kako je naveo, za sada nema razloga ni opravdanja za policijski čas i vanredno stanje.

[rev_slider alias=“slider-3″][/rev_slider]

 

„Tako bismo samo doveli do većih tenzija i neodgovarajućeg odgovora upravo onog dela stanovništa koji se ponaša pogrešno“, rekao je Tiodorović.

Tiodorović je za Blic ocenio da su jedine efikasne mere za sprečavanje širenja korona virusa zatvaranje svih lokala posle 21 sat i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi.

Moram da kažem da svaka lokalna zajednica može da deluje u skladu sa epidemiološkom situacijom i pojačava mere“, rekao je Tiodorović i podseća da je još u septembru upozoravao šta Srbiju očekuje u novembru.

Tiodorović je rekao da je u ovom trenutku najteža situacija u Beogradu, potom Novom Sadu, Kragujevcu, Valjevu, Šapcu, Loznici i Pančevu.

Prema njegovim rečima, Srbiju čeka težak mesec, kao i naredni, pa treba biti oprezan u svakom smislu.

Dodao je da je posebno važno da u sledeća tri dana budemo posebno oprezni, da se ne organizuju nikakvi skupovi niti proslave.

„Pik se može očekivati polovinom novembra, kao što smo najavili u septembru i tada ćemo, ako bude sve pod kontrolom, imati kontrolisaniju situaciju, da nakon 15. novembra počnemo da spuštamo krivu“, najavio je on.


Pogledaj: Sve lošija epidemiološka situacija u opštini Bačka Palanka (VIDEO)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here