Zajedničkim snagama pobedili stihiju Dunava

Vremeplov „Nedeljne novine“, broj 30 od 25. jula 1965.

376

Stihija je pobeđena

Nesebičnim zalaganjem i krajnjim požrtvovanjem stanovnika naše komune, brojnih jedinica JNA i velikog broja građana Bačkog Petrovca, Subotice, Inđije, Srbobrana, Iloka i Šida, koji su nam u najtežim trenucima pritekli u pomoć, u nadčovečanskoj tromesečnoj borbi sa stihijom Dunava, Bačka Palanka i sva podunavska sela naše opštine spašena su od katastrofalne poplave.

Koliki su napori uloženi najbolje govore podaci da je u odbrani od poplave učestvovalo, na bazi dvanaestočasovnog radnog dana, oko 150.000 ljudi, koji su izgradili „zečje“ i druge nasipe u ukupnoj dužini od 2,5 kilometara, ugradili su u njih blizu milion kubnih džakova i preko 80.000 kubika zemlje. Na taj način spašeno je ogromno društveno bogatstvo.

Međutim, stihija je ipak prouzrokovala ogromnu štetu, koja je procenjena na oko četiri i po milijarde dinara… …Ističući da najviše zabrinjava problem smeštaja porodica čiji domovi su poplavljeni Svetozar Preradov predsednik Opštinske skupštine je istakao:

– Tu ćemo imati puno poteškoća, s obzirom da sem sredstava opštinskog stambenog fonda i mogućnosti korišćenja potrošačkih kredita, nisu za sad obezbeđena sredstva iz drugih izvora. Na naša sopstvena sredstva u ovoj situaciji se ne može mnogo računati, jer su ona mala. Imamo 31 milion neangažovanih sredstava stambenog fonda i 65 miliona dinara oslobođene budžetske rezerve, što je nedovoljno za oko dve milijarde troškova odbrane i  štete na stambenim i komunalnim objektima…

Hmelj dobro poneo

Iako se još uvek sa sigurnošću ne zna kakav će biti ovogodišnji rod hmelja, po svemu sudeći, mogu se očekivati vrlo dobri rezultati. Stručnjaci predviđaju da će ovogodišnji rod, iako ne rekordan, ipak biti dobar. Za sada su najbolje plantaže na poljima Zemljoradničke zadruge i Poljoprivrednog dobra „Podunavlje“ u Čelarevu. Međutim, ni u ostalim poljoprivrenim organizacijma na teritoriji naše komune hmelj nije mnogo gori.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Nesporazumi su počeli u Gajdobri

Slučaj omladinaca iz Gajdobre, koj su samostalno napustili brigade branilaca od poplave, još je tema o kojoj se mnogo raspravlja. Iako niko ne odobrava postupak omladinaca, često se postavlja pitanje da li je do toga moralo da dođe.

… – Iznenadio me je postupak omladinaca – rekao nam je komandant brigade Dušan Gvozdenović. – Od prvog dana nisu mogli da se pomire sa režimom u brigadi. To je donekle razumljivo. Sve su to dečaci koji još uvek ne znaju šta je to vojna disciplina. Bunili su se i zato što su bili mobilisani sa starijim, a ne u omladinskom odredu. Međutim, ni tu nismo krivi. To je stvar Mesnog štaba civilne zaštite u Gajdobri…

…-Omladinci iz Gajdobre, zaista, su bili odlični radnici, – rekao nam je Milan Petković, tehnički rukovodilac brigade. –Nisu samo prvoga dana prebacili normu već i drugog i trećeg. Hteli su čak pojedinačno da nose džakove, al im ja to nisam dao. Iako smo se trudili da prema svima u brigadi imamo isti odnos, prema njima smo bili popustljiviji…

Nema tifusa

Prema podaima koje smo dobili od upravnika Doma zdravlja u Bačkoj Palanci, dr Dragana Jovanovića, do sada nije zabeležen ni jedan slučaj pojave tifusa na teritoriji naše komune. Međutim, iako su sve preventivne mere izvršene, opasnost od epidemije još uvek postoji. Zbog toga je i dalje potrebna budnost i pažnja građana, koji treba da se pridržavaju uputstava zdravstvenih organa.

Otvorena prva samoposluga

Uz svečanost i u prisustvu mnogih zvanica i gostiju, trgovinsko preduzeće „Podunavlje“ otvorilo je u Ulici maršala Tita 21 tri nove prodavnice: samouslugu „Galeb“, prodavnicu stakla i porcelana „Kristal“ i prodavnicu elektrotehničkih uređaja „Novitet“. Ova treća je, zapravo, samo preseljena, sa ciljem da se specijalizuje za prodaju radio i televizijskih prijemnika, gramofona, rasvetnih tela i elektrotehničkih aparata…

…Samoposluga je prva ovakve vrste u gradu. Za njeno otvaranje postojalo je veliko interesovanje kod potrošača, jer ona znatno štedi vreme kupaca, a preglednost robe je bolja nego u klasičnim prodavnicama…

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Petra i Mile Piljak; Danilka i Mile Kecman; Milka i Sava Radošević; Vera i Vojo Čegar; Đuka i Dušan Pilipović; Jelica i Nikola Dobošević; Rosa i Slavko Denjiz.

Dobili dvojke: Amila i Ćamil Pehlić – dve ćerke.

Dobili trojke: Hamida i Ševalija Ćustić – dve ćerke i jednog sina.

Venčani: Pera Miškov i Jelena Bukinac; LajošHe i Marija Macko; Josif Kohanec i Ana Petrović; Laslo Zinaji i Roza Sabo; Ozren Bajilov i Marija Sakač; Neđelko i Sava Miladinović; Jerko Tadić i Ana Karas; Mladen Popović i Ana Javor; Selim Filipović i Marica Šarlija.

Umrli: Josipa Baki, 74 godine; Milorad Aćimov, 43 godine; Jovan Petrocki, 71 godina; Todor Kirtić 78 godina; Marija Todora, rođ. Ilih, 81 godina; Marko Mišković, 72 godine; Jovan Đaković, 77 godina; Janoš Nađ, 74 godine; Koštana Nikolić, novorođenče; Smiljana Nikolić, rođ. Familić, 41 godina.


Pogledaj: Vremeplov „Nedeljne novine“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here