Danas je petak 13! Pogledajte zašto je baksuzan

1336
Foto: Pixabay

Baksuzni dan, famozni petak 13. za mnoge je apsolutno nepodnošljiv. Odlažu poslove, putovanja, poduhvate i ne izlaze iz kreveta. Najnesrećniji broj brojnih civilizacija u kombinaciji sa petim danom u nedelji, uliva strah u kosti milionima ljudi širom sveta.
To znači da, ukoliko ne morate, danas ne bi trebalo da izlazite iz stana. Ni za živu glavu ne otvarajte kišobran u zatvorenoj prostoriji, bolje je da ga ne proveravate i da pokisnete nego da privučete maler. Ako vam slučajno crna mačka pređe put, savet je: nalevo krug i tražite drugu putanju koja će vas odvesti na odredište. Sa malerom se nije igrati.


Ovo su, ukratko, saveti za ovaj dan od onih koji su sujeverni. Štaviše, nema bolje sugestije nego da ostanete u krevetu dok ne odzvoni ponoć, a mi se najzad nađemo „na teritoriji koju pokriva subota, 14.“


Odakle ovaj strah od ovog datuma? On nema veze sa našim starim predanjima, pa ni sa onim prethrišćanskim, paganskim. Strah od petka 13. preuzeli smo sa Zapada, kao i mnoge druge pojave vezane za sujeverje, a prvi put je ovaj datum proglašen maleroznim još pre sedam vekova.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

Baksuzluk petka trinaestog dovodi se i u vezu sa templarima. Na taj dan 1307. godine kralj Filip od Francuske zabranio je delovanje reda templara i oteo im svu imovinu. Mnoge od njih je mučio i poubijao pod optužbom za jeres. Takođe, veruje se da je Isus razapet u petak, kao i da je, upravo 13. gost – Juda, na poslednjoj večeri, izdao Isusa.


Ovog datuma plašile su se i mnoge javne ličnosti, a među njima bio je i američki predsednik Frenklin Ruzvelt.

Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mesto br. 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.

U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.


Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno s 12. na 14. a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.


Da li vi verujete u petak 13? Pišite nam u svojim komentarima da li vam je ikada ovaj dan bio baksuzniji od drugih.


Pogledaj: Istraživanje o zdravlju: Probiotici – prilično beskorisni

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here