Вантелесна оплодња: Све што је потребно да знате

1651

Уколико постоји проблем зачећа, изузетно је важно да се парови јаве докторима који се баве овом проблематиком. Код нас су парови постали родитељи и после 16 и више година стерилитета. Упорност и прави избор доводе до циља.


Када остваривање потомства, као исконског циља и највећег задовољства људи, постане доведено у питање, парови често падају у очај, уплашени да не могу да ураде ништа да створе породицу. Доста њих одлучује да се чак и не информише о могућности добијања потомства из страха да ће чути нешто што им не одговара или што ће их, додатно, емотивно уништити.

Стерилитет је све присутнији проблем многих парова, и то независно од старосне групе. Истраживања су показала да чак 400.000 парова у Србији има проблем са зачећем, и да се у 40% случајева узрок проблема приписује мушкарцу, исти толики проценат жени, док код сваког петог пара проблем стерилитета имају оба пара.

Да бисмо паровима који имају проблем са репродукцијом помогли да добију бољи увид у све што је могуће урадити да би створили породицу, процес вантелесне оплодње, као и у то шта може да их очекује током процедуре, разговарали смо са проф. др. Елианом Гаралејић, начелницом одељења за вантелесну оплодњу ГАК Народни фронт

Који је процес вантелесне оплодње?

У току процеса вантелесне оплодње, пацијенткиње добијају лекове чији је циљ развијање већег броја фоликула у јајнику у којима би требало да се налазе јајне ћелије. На основу ултразвучних прегледа и анализа хормона извађених из крви, одређује се термин интервенције која се ради у анестезији са циљем да се у добијеној течности фоликула из јајника добију јајне ћелије.

Могуће је да се том приликом не добију јајне ћелије иако су претходно сви показатељи били идеални или да се добију јајне ћелије које су лошег квалитета и које не могу да се оплоде, тако да се цео покушај прекида. Уколико добијемо бар једну или више добрих јајних ћелија оне могу даље или да се замрзну или да се покушају да се оплоде са сперматозоидима и то на 2 начина.

1. Уколико је спермограм добар тј. имамо добре сперматозоиде код партнера онда се ради класична вантелесна оплодња код које се у специјалној посуди у којој се налази специјална течност оставе добра јајна ћелија и сперматозоиди и очекује се да додје до њиховог међусобног спајања тј. до оплодње јајне ћелије и настанка ембриона који када се убаци у материцу мајке треба да настави да се развије, доведе до трудноће која треба да се заврши порођајем.

2. Уколико спермограм није добар, што процењују искусни биолози, онда они одаберу најбоље сперматозоиде и под микроскопом убаце 1 сперматозоид у једну јајну ћелију и потом прате да ли ће доћи до настанка ембриона (ицси метода).

Оба поступка (и класична вентелесна оплодња и ицси метода) могу да не успеју и пошто у тим ситуацијама немамо малу бебицу која би могла да се убаци у материцу жене, поступак се у овој фази завршава.

Уколико имамо добре ембрионе (лоши ембриони се не убацују у материцу жене) онда се за пацијенте једноставном и безболном методом, помоћу танке цевчице убацују ембриони у материцу са надам да ће доћи до трудноће.

Да ли постоји могућност замрзавања јајних ћелија током процеса вантелесне оплодње ради остваривања трудноће и планирања потомства у будућности?

Могуће је замрзнути добре јајне ћелије на неколико година и кад жена пожели да остане трудна, оне се одмрзну и уколико преживе, оплоде се и добијени ембриони убаце у материцу жене.

Када се ово најчешће ради?

Најчешће у случајевима уколико жене сазнају да су оболеле од рака и да је потребно да се подвргну и хемиотерапији, зрачењима, који доводе до смањења или потпуног губитка у броју квалитетних јајних ћелија после лечења. Могуће је да то ураде и уколико се код младих жена установи да им је резерва у броју јајних ћелија мала а оне или немају партнера или из других приватних разлога желе касније да затрудне па сачувају на овај начин своје ћелије за каснији период живота.

Уколико се у процесу вантелесне оплодње добије већи број добрих јајних ћелија, саветује се да се покуша да се оплоде све јајне ћелије и да се преостали ембриони после убацивања у материцу, уколико су доброг квалитета, замрзну.

Шта се догађа са преосталим замрзнутим ембрионима уколико жена после вантелесне оплодње не остане трудна?

Ако жена не остане трудна после вантелесне оплодње замрзнути ембриони се касније могу одмрзнути и уколико преживе убацити у материцу и тако се може остварити трудноћа. Такође и уколико је жена остала трудна и родила дете после вантелесне оплодње, замрнути ембриони се могу касније одмрзнути и убацити у материцу жене у циљу нове трудноће.

Да ли жена мора да чека да напуни 30 година да би радила вантелесну оплодњу?

Наравно да не. Уколико је жена млађа од 35 година и уколико прође годину дана од незаштићених односа а не дође до трудноће, пар би требало да се обрати лекару који се бави испитивањем и лечењем стерилитета да би се установило у чему је проблем и да би се, уколико је то потребно, упутио на вантелесну оплодњу. Уколико је жена старија од 35 година, пар би требао да се јави већ после 6 месеци ради испитивања и лечења неплодности.

Дакле, старост не игра одлучујућу улогу у томе да ли је неко кандидат за вантелесну оплодњу?

Без обзира на старост жене, веома је важно да парови не чекају дуго и да се јаве лекару. Уколико је у питању проблем мушког стерилитета који захтева вантелесну оплодњу онда се она ради и код јако младих жена. Такође је могуће да млада жена испод 30 година има здравствених проблема који изискују да се због ње ради вантелесна оплодња и веома је корисно и пођељно да што пре започне са лечењем.

Уколико имамо у виду да је успех вантелесне оплодње већи код млађих жена као и чењеницу да некада мора да се уради више покушаја вантелесне оплодње да би дошло до трудноће јасан и недвосмислен је закључак да је пожељно да парови требају да планирају потомству што раније и да не чекају позне године када су им шансе мање.

Да ли је пожељно убацити ембрионе у материцу после 2, 3 дана или после 5 дана у стадијуму бластоцисте?

Биолози на основу своје процене сугеришу у ком стадијуму је најбоље вратити ембрионе. Проценат постигнутих трудноћа после убацивања ембриона старог 5 дана је већи него када се убаце ембриони стари другог или трећег дана. Међутим, исто тако, постоји и велика могућност да ембриони који су добри другог или трећег дана, петог дана не буду више квалитетни и да се због тога не уради њихово убацивање у материцу и да се тај циклус вантелесне прекине и самим тим тада не постоји могућност да жена не остане трудна.

Због овог ризика биолози на основу броја и квалитета ембриона другог или трећег дана процењују када је најбоље убацити ембрионе.

Колики је максималан број ембриона који је дозвољен да се убаци у материцу жене у Србији?

У нашој земљи је законом дозвољено да се убаци највише 3 ембриона. Пошто млађе жене имају веће шансе да остану трудне, ми у ГАК Народни фронт код жена до 35 година убацујемо до 2 ембриона, а код старијих убацујемо до 3 ембриона.

Који је проценат успеха вантелесне оплодње у свету и код нас?

Можемо са поносом да кажемо и да се похвалимо да је проценат постигнутих трудноћа у ГАК Народни фронт преко 50% , а да је у већини врхунских центара у свету до 40%.

Да ли је вантелесна оплодња довела до пораста двојки, тројки?

Нажалост, јесте. Иако се будући родитељи радују кад чују да жена има близанце, за нас гинекологе вишеплодна трудоћа представља компликацију јер су такве трудноће високо ризичне и нажалост често се завршавају побачајима или превременим порођајима. Тројке су изузетно ретке и праћене су многобројним ризицима, тако да је став да се пацијентима саветује ембриоредукција, тј. елиминација једног плода.

Наравно, то је тешка одлука за жене и оне веома често одбијају те интервенције. На срећу, захваљујући висококвалитетном раду одељења за одржавање трудноћа на нашој клиници, имамо висок проценат успешно порођених жена са здравим тројкама. Многе земље у свету, да би спречиле вишеплодне трудноће, законом су ограничиле убацивање само једног ембриона. Пошто су тако шансе за постизање трудноће мање, те државе омогућавају по 6 и више бесплатних циклуса вантелесне оплодње као и програм замрзавања и одмрзавања ембриона.

У нашој земљи, за сада, пацијенткиње старости до 40 година (на дан добијања дозволе за процедуру за вантелесну оплодњу од стране другостепене стручне комисије при гинеколошким клиникама) имају право на 2 бесплатна покушаја вантелесне оплодње у шта нису укључене могучности замрзавања ембриона.

Који је ваш савет за пацијенте који имају проблем стерилитета?

Веома је важно да парови буду свесни чињенице да успех у каријери, као и обезбеђивање материјалних добара могу увек да сачекају и да за то никада није касно. Нажалост остваривање потомства као исконски циљ и највеће задовољство људи може озбиљно да буде доведено у питање његовим одлагањем. Жене требају да рађају у млађим годинама.

Уколико постоји проблем затрудњивања, изузетно је важно да се јаве докторима који се баве овом проблематиком. Потребно је да буду упорни, да их евентуални неуспеси не поколебају у вери да је то могуће постићи. Код нас су парови постали родитељи и после 16 и више година стерилитета. Упорност и прави избор доводе до циља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here