Ljubičasta svetla osvetljavaju zgradu Narodne biblioteke „Veljko Petrović“

Dešavanja u Narodnoj biblioteci "Veljko Petrović"

256

Povodom obeležavanja 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ je upalila ljubičaste reflektore u znak podrške udruženju „Mali div“, njenim malim borcima i njihovim porodicama.


Treću godinu za redom Biblioteka se na ovaj način prikdružuje globalnoj kampanji u cilju podizanja svesti o prblemu prevremeno rođenih beba.

U svetu se rodi oko 15 miliona beba pre vremena, u Srbiji se prevremeno rodi u proseku 11 beba dnevno što je otprilike 4000 godišnje. Prevremeno rođene bebe zbog svoje nedovoljne razvijenosti zahtevaju posebnu medicinsku negu, savremene aparate, tj. inkubatore u kome nastavljaju život dok ne ojačaju.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

 

U razvijenim zemljama, skoro sve prevremeno rođene bebe preživljavaju, dok je u nerazvijenim zemljama taj procenat izuzetno nizak. Srbija spada u srednje razvijene zemlje, procenat preživele dece je veći u odnosu na nerazvijene zemlje, ali je i veći broj dece sa invaliditetom kao posledicom komplikacija nastalih tokom porođaja.

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ kao društveno odgovorna institucija i ustanova kulture želi ovim putem da podseti sve naše sugrađane, da je UNICEF ove godine u našoj zemlji pokrenuo veliku humanitarnu kampanju pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“ kojoj se Biblioteka priključila, a kojoj se može priključiti svaki pojedinac kao i pravna lica.


Pogledaj: Zašto ljubičasta svetla osvetljavaju zgradu Muzeja?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here