Šta kada je koronom zaražena cela porodica?

969

Za ovaj talas epidemije karakteristično je to da obolevaju cele porodice. Da li je moguće izolovati se u stanu?


U “Batutu” kažu – kada je jedan član domaćinstva pozitivan, ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Ne testiraju se ako nemaju simptome, ali već sa prvim naznakama oboljenja i oni moraju u kovid ambulante.

“Oni se po završetku kućnog karantina ne testiraju, već se vraćaju svojim aktivnostima. Ni osobe koje su dokazano pozitivne, a po isteku nemaju simptome, ne testiraju se, na osnovu svog izabranog lekara vraća se aktivnostima, jer ako tri dana nema aktivnosti, smatra se da je izlečen”, ukazuje epidemiolog Instituta “Batut” Violeta Rakić za RTS.

Osoba koja je pozitivna svom izabranom lekaru daje kontakte i on ih prosleđuje nadležnim epidemiolozima.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

“Kod kontakta se podrazumeva osoba s kojom smo bili dva dana pre pojave simptoma, bez maske, na rastojanju manjem od jedan i po metar i trajanju dužem od 15 minuta. To su bliski kontakti koji se dostavljaju, na osnovu čega sanitarna inspekcija piše rešenja da su u nadzoru da bi se opravdao posao”, ukazuje Rakićeva.

Ona kaže da u stanovima u kojima je neko od članova porodice zaražen, kvake, tuševi, slavine i drugi predmeti koji se često dodiruju treba što češće dezinfikovati.

U ovakvim situacijama, kada je i samo jedna član bolestan, maske treba svi u stanu da nose.

POGLEDAJ: Vlada propisala 7 novih mera, stupaju na snagu od utorka

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here