“Пост је божанска установа, време молитве и добрих дела”

Ђакон при Храму рођења Светог Јована Крститеља, Никола Дувњак прича о значају и суштини Божићног поста

2581
Foto: BAP VESTI

Божићни пост почео је 28. новембра и траје шест недеља или 40 дана – до Божића. Постимо припремајући се за празник рођења Христовог који славимо 7. јануара.


Никола Дувњак, ђакон при Храму рођења Светог Јована Крститеља у Бачкој Паланци за БАП ВЕСТИ прича о правилима Божићног поста, зашто би требали да постима и шта је суштина самог поста.

Đakon Nikola Duvnjak

Смисао поста није само у одрицању од мрсне хране, тачније свега што је животињског порекла. То је само један мали део поста, почиње причу ђакон Никола.

„За нас, православне хришћане пост јесте уздржање од греха – порока, страсти, лоших помисли, дела, речи. У време поста треба да чинимо добра дела, чак и више него иначе“, каже он.

Цео хришћански живот подразумева чињене добрих дела, али особито у време поста то треба да буде изражено. Док постимо, треба посебно да се трудимо да помажемо другима, да волимо ближње, дајемо милостињу, будемо у послушности, будемо за неког ту.

„Пост је божанска установа. Сам Господ Бог при стварању света, првих људи, Адама и Еве, дао је људима божанску заповест да не једу са дрвета познања добра и зла. И то можемо да назовемо првим постом. Од самог стварања света, од појаве првих људи, човек пости“.

Пост је жртва. Приносимо жртву Богу у виду чињења добрих дела, а са друге стране покушавамо да све оно лоше смањимо на минимални ниво и ако је могуће, те лоше ствари никако не чинимо.

Наш саговорник истиче да пост има за циљ да припреми нашу душу за долазећи празник. У овом случају, то је Божић и постом треба да се очистимо од свега оног што је лоше да би што достојније дочекали празник рођења Христовог.

„Божић је породични празник. Тада породица треба да буде на окупу, да се заједно радујемо. Породица је домаће црква и из ње све креће. Породицу треба да чувамо, да је бранимо и добре обичаје гајимо“.

Пост је неодвојив од молитве

У Новом завету Господ Исус Христос каже да су пост и молитва духовно оружје против демона. Тачније, једино постом и молитвом, људи се могу отарасати нечастивих сила.

„У све дане поста треба и наша молитва да буде појачана. Ми често у цркви кажемо да су пост и молитва као два плућна крила којима црква дише. Без тога, црква нема живота. Сваки хришћанин би требао током поста да одлази на недељну литургију како би се причестио и сјединио са Богом“, прича ђакон Никола.

Ипак, данашњи темпо живота је такав да не може сваки хришћанин свакодневно да долази у храм. Али би требао у себи да има Бога и када може узноси молитву Богу.

„Ујутру кад човек устане, треба да заблагодари Богу на свему што му је дао. У току дана, пожељно је да се изговори барем она најкраћа молитва „Господе Исусе Христе, помилуј ме“ и њу да изговара. И кратка молитва код Господа ће бити примљена, те није потребно, како каже наш саговорник, молити се више сати, или само механички читати дугачке молитве већ је битно да она буде из срца. Дакле, свакодневно треба узнети молитву Богу, а у цркву отићи макар на недељну литургију и тако жртвовати своје време. За узврат, ћемо бити сједињени са Богом и на нама ће бити Божји благослов“, напомиње ђакон Никола Дувњак.


Pogledaj: Počeo Božićni post – uzdržavanje od mrsne hrane i loših misli i dela

1 коментар

  1. Genocid nad prasićima predstoji uoči Svetog Nikole, od strane vernog naroda, koji se zaklinje u svetu crkvu… Toliko o vernom narodu… Što bi rek’o veliki Branko Ćopić: Znaš ti nas, j..’o ti nas“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here