Vreme kad su se radnim akcijama uređivala sela u opštini

Vremeplov Nedeljne novine broj 33 od 15. avgusta 1965. godine

1023
Foto: Stare fotografije Bačke Palanke/Facebook

Vremeplov Nedeljne novine broj 33 od 15. avgusta 1965. godine.


Veliko interesovanje za privrednu reformu

Nove privredne mere u centru su pažnje ne samo u Bačkoj Palanci već i u svim selima komune. Zadruge i individualni poljoprivredni proizvođači takođe nastoje da tačno odrede svoje mesto u novim uslovima i da nađu ekonomsku računicu svoga privređivanja…

…Poljoprivredni proizvođači su sa zadovoljstvom konstatovali da se novim privrednim merama stvaraju bolji uslovi za proizvodnju pšenice i za govedarstvo. Sa druge strane, i proizvođači i zadruge uviđaju da se odnosi kooperacije, u obostranom interesu, moraju usavršiti…

…Zadruge su, sa svoje strane, zamerale proizvođačima što se ne uključuju u potpunu kooperaciju, već traže usluge mašinskog parka kada vide da sami ne mogu izaći na kraj sa poslom ili kad im se učini da će proći jeftinije. To obično čine prekasno i remete planove rada zadruge.

…Denominacija novca takođe je predmet interesovanja zemljoradnika… I predstavnici Socijalističkog saveza nastoje da im pruže što potpunije objašnjenje.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Amerikanci se interesuju za proizvod „Majevice“

Novi proizvod „Majevice“ – mašina za mlevenje kabaste stočne hrane sve više stiče afirmaciju. Prema rečima konstruktora Stevana Sivačkog, uskoro će se na tržištu pojaviti preko dvadeset komada ove mašine.

Što do serijske proizvodnje nije već ranije došlo, krivo je vreme i nedostatak materijala. Usled poplava Dunava, rad u preduzeću bio je poremećen, pa je i to otežalo normalnu proizvodnju. Međutim, svi su izgledi da će se i ovaj problem uskoro otkloniti i da će se proizvodnja normalizovati.

Mašina za mlevenje kabaste stočne hrane zainteresovala je i inostrano tržište. Predstavnici pojedinih firmi iz Sjedinjenih Američkih država već su posetili „Majevicu“, interesujući se za rad mašine i mogućnosti kooperacije.

Betonska staza do stanice

Ovih dana Parožani su završili jedan lep i za njih važan posao: povezali su betonskom stazom selo sa železničkom stanicom. Staza je, doduše, postojala i dosad, ali je bila načinjena od cigala odmah posle rata, pa je sasvim dotrajala. Cigle su se polomile i razglavile, osobito usled toga što su ih gazili i traktori. Zato je u kišnim mesecima staza bila skoro neupotrebljiva.

Betonska staza stajala je preko pet miliona dinara. Sredstva su dobijena iz mesnog samodoprinosa, ali se na zborovima birača nisu svi složili da se betonska staza pravi: bilo je takvih građana koji su smatrali da je šteta baciti tolike milione u te svrhe. Većina je, međutim, rešila drugačije i dobro je uradila.

Dobar pešački put do stanice je apsolutno potreban, jer su Parage jedino železničkom prugom vezane i za centar komune i za velike saobraćajne čvorove.

Mladenovljani uređuju selo

Prošle nedelje skoro svi stanovnici Mladenova našli su se na okupu. Društveno – političke  organizacije organizovale su akciju uređenja sela. Iako je Mladenovo i do sad bilo jedno od uređenijih sela naše komune, u poslednje vreme, a naročito posle poplave, odavao je izgled zapuštenosti. To je i uticalo da društveno – političke organizacije sela, donesu ovakvu odluku.

U uređenju sela učestvovalo je skoro 700 ljudi, od čega preko 200 omladinaca i omladinki. Na zboru birača doneta je odluka da se živina i stoka više ne smeju puštati na ulicu.


Pogledaj: Preračunavanje u vreme privrednih mera


Mladi stručnjaci – u autu

Klub studenata, u zajednici sa DTV Partizan u Bačkoj Palanci, organizovao je ovoga leta tradicionalni turnir u malom fudbalu. Jovan Ninković – Joja, je bio jedan od onih koji su se brinuo o svemu – o terenu, loptama, ekipama, suđenju…

Kada smo ga sreli, bio je još uvek pod utiskom turnira. Vaša ekipa „Mlada Bosna“ ovoga leta nije ponovila prošlogodišnji uspeh.

– I sami ste videli: ispali smo posle izvođenja penala. Da smo bili malo prisebniji u prvom poluvremenu, pobeda je mogla da bude i naša. Izgleda da je ove godine organizacija bila slaba.

– Nije baš tako. Organizacija je bila dobra, samo je publika pogrešno shvatila čitavo takmičenje. Umesto da se prijatno zabave, mnogi nisu mogli da obuzdaju svoje navijačke strasti…

…Mnogi misle da je ekipa „Partizana“ iz Gajdobre moralni pobednik turnira, A vi? -I ja tako mislim. Samo, oni su sami krivi, naseli su „finti“ pojedinih igrača eikpe „Veterana“. Međutim, organizator je morao da poštuje propozicije, pa su zato bili diskvalifikovani…

…Recite nešto sami.

– Već duže vreme obilazim mnoga preduzeća i tražim stipendiju, ali uzalud. Svuda su me odbili, a da mi niko nije rekao ni zašto. Mogli su mi bar objasniti… Da li se posle fakulteta vraćate u Bačku Palanku?

– Bez obzira dobijem li stipendiju ili ne, vratiću su u Bačku Palanku..

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here